Obavijesti

News

Komentari 24

SAD podigao optužnice protiv Huaweija: 'Krali su tehnologiju'

SAD podigao optužnice protiv Huaweija: 'Krali su tehnologiju'
3

Liang Hua, čelnik kineskog tehnološkog diva Huaweija, upozorio je da bi se kompanija mogla povući s tržišta zapadnih zemalja, ako se i dalje nastavi suočavati s ograničenjima

VIDEO

SAD je podigao niz optužnica protiv kineskog telekomunikacijskog giganta Huaweija i njegove financijske direktorice Meng Whazou.

Tvrtka je, između ostalog, optužena za financijske prevare, ometanje istrage te krađu tehnologije od američke podružnice T-Mobilea, javlja BBC

I Huawei i Whazou odbacili su sve optužbe.

Meng je, na zahtjev SAD-a, prošli mjesec uhićena u Kanadi pod optužbom da je kršila sankcije protiv Irana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sjedinjene Države će započeti proces službenog izručenja Meng iz Kanade, rekao je prije nekoliko dana kanadski ambasador u SAD-u što je potez koji će dodatno otežati odnose s Kinom.

U intervjuu za kanadski za Globe i Mail, ambasador David Macnaughton prenio je da je SAD najavio Kanadi da traži njezino izručenje, no nije rekao kada će SAD zahtjev i podnijeti. Rok za zahtjevom izručenja je 30. siječnja, 60 dana otkako je Meng završila u pritvoru 1. prosinca u Vancouveru.

FILE PHOTO: Long holds a sign outside the B.C. Supreme Court bail hearing of Huawei CFO Meng Wanzhou

Meng je oslobođena uz jamčevinu prošli mjesec, a na vankuverskom sudu će se pojaviti 6. veljače.

Odnosi Kine i Kanade zahladili su nakon uhićenja i Kina je uhitila dvoje kanadskih državljana, a trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

Kina je u prošli utorak upozorila da su Kanada i SAD u slučaju Meng zloupotrijebili sporazum o izručenju. Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying to je poručila na redovnom sastanku s novinarima te je ponovila poziv Kanadi da oslobodi Meng.

Svatko tko bi pošteno procijenio došao bi do zaključka da je Kanada pogriješila u svojim postupcima, dodala je glasnogovornica.

'Razočarani smo jer je SAD odlučio podići tužbu'

- Jako smo razočarani što je SAD odlučio podići tužbu protiv Huaweija. Nakon što je u SAD-u uhićena naša zaposlenica, gđa Meng, tražili smo suradnju i dijalog s američkim ministarstvom pravosuđa i istražnim tijelima, no zahtjev je odbijen bez ikakvog objašnjenja. Optužbe za krađu poslovnih tajni koje se stavljaju na teret gđi Meng već su bile predmetom građanske tužbe u kojoj porota nije utvrdila nikakvu štetu niti zlonamjerno postupanje. Izričito odbacujemo optužbe da su tvrtka, njezine podružnice ili suradnici počinili bilo koji od prekršaja navedenih u optužnici, kao i sve što se stavlja na teret gđi Meng, a vjerujemo da će isti zaključak donijeti i američki sudovi, poručili su iz Huaweija u utorak.

Povlači li se Huawei sa zapada?

Liang Hua, čelnik kineskog tehnološkog diva Huaweija, upozorio je da bi se kompanija mogla povući s tržišta zapadnih zemalja, ako se i dalje nastavi suočavati s ograničenjima.

Huawei je pod nadzorom zapadnih vlada koje strahuju da bi se njegovi proizvodi mogli koristiti za špijunažu. Liang Hua je u svom govoru na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu rekao kako bi tvrtka koju vodi mogla preseliti svoju tehnologiju u zemlje „u kojima su dobrodošli”.

Također je naglasio da Huawei slijedi regulatorna pravila svugdje gdje posluje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1