Obavijesti

News

Komentari 67

SAD prijeti članicama NATO-a: Dajte više novca za obranu ili...

SAD prijeti članicama NATO-a: Dajte više novca za obranu ili...
1

Ako vaše države ne žele da Amerika smanji svoj angažman u NATO-u, svaka prijestolnica mora pokazati veću potporu našoj zajedničkoj obrani, rekao je Mattis

VIDEO

Sjedinjene Države će poštovati svoje obveze u NATO-u, ali ako njezini saveznici ne žele da Washington smanji svoj angažman u Savezu, moraju povećati svoj udio u troškovima zajedničke obrane, izjavio je u srijedu u Bruxellesu novi američki ministar obrane James Mattis.

- Amerika će poštovati svoje obveze, ali ako vaše države ne žele da Amerika smanji svoj angažman u NATO-u, svaka prijestolnica mora pokazati veću potporu našoj zajedničkoj obrani - rekao je Mattis na zatvorenom sastanku, prema pripremljenim bilješkama koje su podijeljene novinarima.

- Amerika se ne može brinuti za budućnost vaše djece više nego što se vi brinete - dodao je Mattis.

- Dužan sam vam jasno reći o političkoj realnosti u Sjedinjenim Državama i prenijeti zahtjeve naših građana o ravnopravnom doprinosu - rekao je američki ministar obrane. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Saveznici su 2014. godine zacrtali cilj da u sljedećih deset godina podignu izdvajanje za obranu na 2 posto BDP-a, a trenutačno samo pet od 28 zemalja članica (Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka, Estonija i Poljska) troše najmanje 2 posto svog BDP-a na obranu. Nakon šest godina uzastopnog smanjivanja obrambenog proračuna, u hrvatskom ovogodišnjem proračunu planirano je povećenja izdvajanja za obranu koje bi trebao iznositi 1,23 posto BDP-a. 

Novi američki predsjednik Donald Trump tijekom predizborne kampanje nazvao je NATO zastarjelom organizacijom te se u nekoliko navrata pohvalno izrazio o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, što je izazvalo zabrinutost među europski saveznicama, posebno onim na istoku Europe. Trump je od preuzimanja dužnosti predsjednika ublažio kritike prema NATO-u, ali i dalje inzistira da sve zemlje saveznice više izdvajaju za obranu, kao što to već godinama traže sve američke administracije, bilo demokratske, bilo republikanske. 

Ministar Mattis je u srijedu prenio saveznicima čvrstu potporu predsjednika Trumpa NATO-u. 

- Sedam desetljeća svijet je gledao kako NATO postaje najuspješniji i najmoćniji vojni savez u modernoj povijesti. NATO će, našom zajedničkom privrženošću ostati onakav kakvim ga je opisao predsjednik Eisenhower: vrijedna, potrebna i konstruktivna snaga - rekao je Mattis. 

Mattis je rekao da je NATO ključan za suprotstavljanje islamskom ekstremizmu i za blokiranje ruskih napora na slabljenju demokracija te za suprotstavljanje sve nametljivijoj Kini.  

- Dragi kolege, nakon završetka Hladnog rata imali smo nadu. Ali, 2014. godine probudili smo se u novoj realnosti: Rusija je koristila silu za promjenu granica jednog od svojih suverenih susjeda, a na turskoj granici pojavio se ISIL i uveo nemilosrdni teror - kaže Mattis, dodajući da su se saveznici unutač prijetnjama s Juga i Istoka propustili prilagoditi modernim prijetnjama i povećati svoju spremnost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag