Obavijesti

News

Komentari 99

Polić: 'Uz cijepljenje pandemija pod kontrolom do jeseni'

Polić: 'Uz cijepljenje pandemija pod kontrolom do jeseni'

U svijetu je do sada zabilježeno više od 66 milijuna slučajeva zaraze. Od posljedica novog koronavirusa preminulo je više od 1,5 milijuna pacijenata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.40

Polić: 'Uz cijepljenje pandemija pod kontrolom do jeseni'

Virusni imunolog profesor Bojan Polić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da ako se dobro organizira cijepljenje da bi se do kraja sljedeće godine mogao dogoditi obuhvat od cca 70 posto pučanstva, ali istaknuo je da će i manji obuhvat djelovati na epidemiju.

Istaknuo je da, što se tiče cjepiva, nema razloga za zabrinutost i da je ono prilično sigurno.

- Nakon provedene treće faze kliničkih ispitivanja, koje se provodi na nekoliko desetaka tisuća ljudi, cjepivo Pfizer BioNTecha nije pokazalo značajnije nuspojave, rekao je, te objasnio zašto je potrebno cijepiti se dva puta.

- Prvim cjepivom se potiče imunološki sustav na proizvodnju antitijela, a nakon drugog cjepiva koje je nakon tri tjedna, postiže se maksimalna imunost oko mjesec dana od prvog cijepljenja.

Profesor Polić istaknuo je i kako očekuje da će se situacija još pogoršati.

- Situacija će biti još teška 4-5 mjeseci i moramo poduzeti sve epidemiološke mjere da držimo epidemiju pod kontrolom i da rasteretimo zdravstveni sustav. Očekujem da će se situacija pogoršavati, ali uz kontinuirano cijepljenje pandemija bi se mogla do jeseni staviti pod kontrolu, rekao je. 

19.00

Zadar: U osam staračkih domova prisutna korona, 178 korisnika je zaraženo


U Zadarskoj županiji 215 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše od početka epidemije. U zadarskoj bolnici su od posljedica covida-19 umrla dvojica muškarca u dobi od 79 i 87 godina te 89-godišnja žena. 

-U ovom trenutku smatramo da su mjere koje su na snazi dovoljne za naše mještane. Mi smo mimo tih mjera zatražili da se zabrane posjete u Domove za starije i nemoćne osobe, a ako procijenimo da treba donijeti još neku mjeru proslijedit ćemo je prema Stožeru - rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković za RTL Danas.

U ovom trenutku ZZJZ dnevno prima 500 do 600 uzoraka te liječnici su ti koji upućuju na testiranje i procjenjuju jesu li simptomi teški ili ne.

Vicković je rekao kako je trenutno u osam staračkih domova prisutan koronavirus, zaraženo je 178 korisnika i imaju blage  simptome.

- Ako se simptomi pojačaju prebacit ćemo ih u covid bolnicu -  rekao je i dodao kako su reorganizacijom napravili 20 dodatnih kreveta, a po potrebi, napravit će još.

17.15

Nakon strožih mjera stagnira broj novozaraženih u Varaždinu

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin u subotu je na konferenciji za novinare rekao da dva tjedna nakon uvođenja strožih mjera na području županije imaju stagnaciju broja novozaraženih i stagnaciju u udjelu pozitivnih u ukupnom broju testiranih.

U Varaždinskoj županiji danas je 319 novozaraženih, na bolničkom su liječenju 262 osobe s covid bolešću, a umrlo je devet osoba.

"S obzirom na to da ostatak Hrvatske intenzivno raste, i to značajno, jedan od razloga je i da su kasnije krenuli s restriktivnijim mjerama, mi možemo ovu stagnaciju svakako gledati kao jednu dobru vijest", rekao je Vugrin.

Dodao je da je, nakon što je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Varaždinska županija 16 dana bila najugroženija regija u Europi, od jučer tu mjesto po 14-dnevnoj incidenciji preuzela Međimurska županija. Vugrin očekuje da i po sedmodnevnoj incidenciji Varaždinska županija više neće biti prva.

Podsjetio je da je jučer stigla nova odluka o nužnim epidemiološkim mjerama za Varaždinsku županiju te su produžene mjere koje su bile na snazi od 21. studenog. Restriktivnije su mjere za trgovine s osiguravanjem 10 četvornih metara po kupcu te mjere na ulazu u trgovačke centre zatvorenog tipa.

Do 23. prosinca srednje škole i viši razredi osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija bit će na nastavi na daljinu.

Vugrin ne smatra da su žarišta u industrijskim pogonima

Načelniku varaždinskog gradskog Stožera civilne zaštite i zamjeniku gradonačelnika Zlatanu Avaru, koji je ranije danas izjavio da je industrija žarište zaraze, Vugrin je odgovorio da to nije točno jer već dulje postoji lokalna transmisija.

„I industrija je mjesto gdje može doći do transfera, ali naša epidemiološka djelatnost nije prepoznala nikakvu takvu mikrolokaciju koja bi iskakala u odnosu na broj zaraženih“, izjavio je Vugrin.

Na izjave iz Grada Varaždina da su oni osigurali novac za brzo testiranje u firmama, ali da nemaju suradnju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, rekao je im ne treba suglasnost županijskog Stožera za plaćanje brzih testiranja u firmama.

„Zavod za javno zdravstvo provodi tu komercijalnu djelatnost. Tko god želi koristiti brzo testiranje, ima pristup tome. U tjedan dana su pristigla svega 102 zahtjeva za brzo testiranje i Zavod nikog nije odbio. Ukoliko netko ima novce, ništa ga ne priječi da testira, neka nazove i veli koji pogon ili objekt“, poručio je Vugrin.

Nakon dugog niza dana manji broj hospitaliziranih

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić naglasio je da prvi puta nakon dugog niza dana na liječenju imaju manji broj pacijenata nego prethodnog dana.

„Jučer su se na liječenju nalazila 272 pacijenta, a danas je to 262. No, nemojmo da nas zavara ta apsolutna brojka jer je dijelom uvjetovana većim brojem otpusta koje smo jučer uspjeli napraviti. Nažalost, dijelom i brojem umrlih pacijenata“, rekao je Kudelić.

Trenutno se u jedinici intenzivnog liječenja nalazi 21 pacijent, od kojih je 19 na respiratoru i jedan dodatni na respiratoru u Klenovniku. Kudelić je dodao da će bolnica, s dodatnim respiratorom koji će kupiti iz donacijskih sredstava, imati ukupno 31 respirator.

Naglasio je i da ovakav velik broj pacijenata oboljelih od covid-19 bolesti zahtijevao kompletnu reorganizaciju načina rada. Od ukupno 965 kreveta na tri lokacije, kada se oduzmu oni u pedijatriji, rodilištu, palijativi i drugim odjelima, preostaje 314 ležajeva, rekao je Kudelić.

„Mi smo čak 304 od tih osigurali za liječenje covid-19 bolesnika“, rekao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

15.24

U iločkom Domu za starije i nemoćne 97 zaraženih koronavirusom

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u subotu su registrirane 242 novozaražene osobe od kojih je je najveći broj pojedinačno, njih 43, na području grada Iloka, gdje se u Dom za starije i nemoćne proširila zaraza i sada ih je ukupno 97.

Najveći broj osoba zaraženih koronavirusom u tome gradu je u Domu za starije i nemoćne u kojem su do sada zaražena 74 korisnika doma i 23 zaposlenika.

"Od kako se virus probio u Dom, a to se dogodilo krajem prošloga mjeseca, bilo je neizbježno da se dogodi nešto ovako. Provodili smo sve mjere zaštite i sve do tada smo izdržali i onda se virus probio. Najgore što ne znamo kako jer se  on odjednom proširio. Najteže je pogođen odjel pojačane njege gdje je na relativno malom prostoru više korisnika“, rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Ilok Darija Nikolić.

Po njezinim riječima, od 61 zaposlenika na koronavirus pozitivno je njih 23, dok je među korisnicima kojih je 176, pozitivno 74.

SRBIJA

U posljednja 24 sata u Srbiji je testirano 18.232 ljudi od kojih je 6.903 bilo pozitivno na korona virus.

Nažalost, preminulo je 57 zaraženih.

Na respiratoru se nalazi 279 pacijenata, piše Blic.rs.

Komentari 99