Obavijesti

News

Komentari 198

Zaražen gradonačelnik Ogulina, pozitivna je i učiteljica iz Pule

Zaražen gradonačelnik Ogulina, pozitivna je i učiteljica iz Pule
9

Pored gotovo 10.000 novih slučajeva na Floridi, Kalifornija i Teksas prijavili su svaki preko 7000 novih slučajeva. Tennessee, Zapadna Virdžinija i Utah također bilježe rekorde, a broja novih slučajeva se povećava u 42 od 50 država

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.20

Planetarno popularne plaže Rio de Janeira otvorit će se službeno kupačima tek kada se pronađe cjepivo protiv koronavirusa, rekao je u četvrtak gradonačelnik Marcelo Crivella.

U ovom trenutku, plaže u Riju otvorene su za vježbanje i vodene sportove, iako se nekoliko posljednjih vikenda ta pravila često i krše.

Mnogi ne nose maske i krše pravila o fizičkoj udaljenosti.

"Tamo gdje se ne nose maske, namjera je vratiti se kada bude cjepiva, koje se testira, ili kada zaraze dođu do nule", rekao je Crivella novinarima.

"Na plaži se ne nose maske i razina infekcija raste".

Brazil je druga najpogođenija zemlja pandemijom koronavirusa nakon SAD-a i ima više od 1,7 milijuna zaraženih.

23.05

Zaražena učiteljica iz Pule

Osim kirurga pulske Opće bolnice, među devetero novooboljelih u Istri kojima su rezultati briseva došli pozitivni je i učiteljica Osnovne škole Vidikovac iz Pule zbog čega je odgođena podjela svjedodžbi učenicima ove škole koja se trebala održati ovih dana.

Potvrdio je to novinarima i sam ravnatelj škole koji je naveo kako je učiteljica pozitivna na COVID-19 nije bila u kontaktu ni s jednim od svojih učenika, kao niti s njihovim roditeljima, a sve ostale osobe koje su bile u kontaktu s njom, upućene u samoizolaciju. 

"Upravo iz tog razloga preventivno smo odgodili podjelu svjedodžbi a učenicima će svjedodžbe biti naknadno uručene", navode iz OŠ Vidikovac.

Iz Grada Pule su također potvrdili slučaj koronavirusa kod te učiteljice u Osnovnoj školi Vidikovac, uz napomenu kako do zaraze nije došlo unutar škole te kako su osobe s kojima je je učiteljica ostvarila raniji kontakt, trenutačno u samoizolaciji kako bi se spriječilo daljnje širenje koronavirusa.

Neslužbeno se doznaje kako je u samoizolaciji pet-šest njenih kolega koji su posljednjih dana bili s njom u kontaktu. Dio njih je već testiran, a ostatak će se testirani ovih dana.

22.40

Upravo smo dobili od dr. Zorka obavijest da je pristigao dio rezultata iz Ogulina i da je među pozitivnima i gradonačelnik Ogulina, Dalibor Domitrović. Sutra ćemo imati više informacija, a za ponedjeljak planiramo konferenciju u Ogulinu, rekli su večeras iz karlovačkog stožera civilne zaštite.

Gradonačelnik Domitrović u izjavi za Hinu kaže da se osjeća dobro, "upravo odlično", te je najavio da će sutra, kada se budu znali svi rezultati testiranja, objaviti način na koji će se to odraziti na vođenje grada i funkcioniranje Gradske uprave.

Naime, gradonačelnikov zamjenik Danijel Vukelja od jučer je u samoizolaciji s potvrđenom infekcijom, ali bez simptoma, te su danas testirani svi njegovi kontakti, njih 27.

U nevezanom slučaju u četvrtak je bilo pozitivno još četvero Ogulinaca,  te je Ogulin postao novo žarište gdje epidemiolozi poduzimaju sve da izoliraju infekciju, odnosno da se ona prestane širiti.

Do sada je potvrđeno da je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević hospitalizirana 83-godišnjakinja iz Vrhovina, koja je bila kod kćeri u Ogulinu, a ostali se liječe kod kuće. Riječ je o najmanje jedanaest osoba, sutra će biti objavljen točan broj.

Zgrada Gradske uprave bila je od srijede zatvorena, a u četvrtak se, po preporuci epidemiologa, normalno radilo, osim što je dio zaposlenika u samoizolaciji.

U Karlovačkoj županiji od početka epidemije pa do četvrtka bilo je 57 slučajeva  zaraze, 26 aktivnih slučajeva.

21.21

Slovenija: Prihvaćen novi interventni zakon za ublažavanje posljedica epidemije

Slovenski parlament u četvrtak je većinom glasova donio novi interventni zakon namijenjen ublažavanju posljedica epidemije Covida-19.

Zakonom se među ostalim produžuje mjera subvencionirane nadoknade plaća radnicima "na čekanju" za jedan do tri mjeseca, odnosno najkasnije do kraja rujna,  a troškove isplate plaća radnicima koji zbog Covida-19 ostaju u karanteni preuzima država.

Ministar za rad i socijalnu politiku Janez Cigler Kralj izjavio je da je država subvencioniranjem plaća kroz do sada prihvaćene interventne zakone spasila 260 tisuća radnih mjesta koja bi inače bila izgubljena.

Za zakon je glasalo 50 zastupnika, a 23 oporbenih zastupnika  protiv, najviše zbog protivljenja uvođenju mobilne aplikacije za praćenje zaraza koja se predviđa zakonom, što neki drže kontroverznim s aspekta poštivanja privatnosti građana.

Instaliranje takve aplikacije na mobilni telefon bila bi obvezna za osobe zaražene Covidom-19 i one koji su u karanteni, a drugi bi je mogli koristiti na dobrovoljnoj bazi, a bit će na raspolaganju "kroz nekoliko tjedana", kazao je u raspravi ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik.

Dodao je kako zaoštravanje nekih mjera, kao zabrana okupljanja više od deset ljudi, ne bi bilo ni potrebno da je aplikacija uvedena ranije jer bi se nove infekcije i kontakti zaraženih mogli ranije pratiti i otkrivati.

20.55

WHO poziva na više dokaza o prijenosu virusa zrakom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je objavila nove smjernice o korona virusu koje priznaju neka izvješća o prijenosu virusa aerosolom, ali nije zasad željela dati konačnu potvrdu da se virus prenosi zrakom.

U najnovijim smjernicama o prijenosu virusa, WHO priznaje nova saznanja da u napučenim prostorima postoji mogućnost prijenos virusa aerosolom, primjerice tijekom zbornog pjevanja, u restoranima ili u dvoranama za fitness.

Time je odgovorio na otvoreno pismo 239 međunarodnih znanstvenika koji su pozvali WHO i međunarodnu medicinsku zajednicu da "priznaju postojanje mogućnosti da se virus prenosi zrakom".

No, WHO dodaje da su "hitno potrebna dodatna istraživanja".

WHO je rekao da se novi koronavirus koji izaziva bolest Covid-19 širi izravnim ili neizravnim kontaktom s kontaminiranim površinama ili u bliskom kontaktu s inficiranim ljudima koji virus šire slinom, respiratornim izlučevinama ili kapljicama kada zaražena osoba kašlje, kiše, govori ili pjeva.

- To je korak u pravom smjeru, iako malen", jer postaje jasno da se pandemija snažno širi i "najbolje objašnjenje za te događaje je aerosolni prijenos - rekao je Jose Jimenez, kemičar na Sveučilištu Colorado, jedan od potpisnika pisma objavljenog u ponedjeljak u časopisu Clinical Infectious Diseases iz Oxforda.

Nije jasno kako se često koronavirus širi zrakom, za razliku od najčešćeg kapljičnog širenja kašljanjem i kihanjem.

Dr. Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je u četvrtak da još nema mnogo čvrstih dokaza o prijenosu virusa SARS-CoV2 zrakom, ali je istaknuo:

- Mislim da je razumno pretpostavljati da se to događa.

Vjeruje se da se vrlo malen broj bolesti širi aerosolom, finim lebdećim česticama. Među njima su ospice i tuberkuloza i potreban je krajnji oprez kako bi se spriječilo izlaganje tim dvjema vrlo visokozaraznim bolestima.

WHO u svojim smjernicama priznaje da se prijenos može dogoditi tijekom specifičnih medicinskih postupaka, primjerice kada se izvodi intubacija. Zato savjetuje medicinskim radnicima da nose respiratorne maske N95 i drugu zaštitnu opremu kada izvode takav zahvat koji se mora raditi u primjereno prozračenoj prostoriji. 

Svaka promjena procjene Svjetske zdravstvene organizacije o riziku prijenosa bolesti može utjecati na njegov sadašnji savjet o održavanju fizičkog razmaka od jednog metra.

Vlade koje se u svojim naputcima stanovništvu rukovode smjernicama WHO-a mogle bi također prilagoditi mjere u svrhu suzbijanja pandemije.

Komentari 198