Obavijesti

News

Komentari 40

'Sada Sabor treba utvrditi imamo li uvjete za referendum'

'Sada Sabor treba utvrditi imamo li uvjete za referendum'
1

Predlagači inicijativa nisu ponudili argumentaciju da je postupak bio neustavan i nezakonit. Sada je na Saboru da odluči jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma, istaknuo je

VIDEO

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u ponedjeljak je ustvrdio da je nakon odbacivanja zahtjeva referendumskih inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje na potezu Sabor koji treba utvrditi ima li uvjeta za tražene referendume o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva.

- Mi nismo brojili prikupljene potpise niti je to naš posao. Mi smo kontrolirali je li procedura poštivana i da li je došlo do povrede ustavnosti i zakonitosti i utvrdili smo da inicijative nisu dale argumentaciju za to. Objasnili smo koje su ovlasti Sabora, Vlade i ministarstva i da je ta procedura poštivana, a konačna odluka je na Saboru - kazao je Šeparović Hini.

Predlagači nisu ponudili argumentaciju za navodne nezakonitosti

Dodao je da 'predlagači nisu ponudili argumentaciju koja bi Ustavni sud navela na zaključak da je taj postupak neustavan i nezakoniti' te da sada Sabor mora odlučiti hoće li prihvatiti izvještaj Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ustavni sud odbacio tužbe GI 'Narod odlučuje' i 'Istanbulska'
Ustavni sud odbacio tužbe GI 'Narod odlučuje' i 'Istanbulska'

- Ako ga prihvati pretpostavljam da će donijeti odluku da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma, s tim da Saboru uvijek ostaje mogućnost, u slučaju sumnje da li su ispunjene pretpostavke ili kada ocijeni da je to potrebno ili svrsishodno, da se obrati Ustavnom sudu i traži da se utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma i je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom - objasnio je. 

Šeparović je dodao da se Ustavni sud 'sigurno se ne bi upuštao u ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja već bi prethodno utvrdio jesu li ispunjene pretpostavke ili nisu, jer ako pretpostavke nisu ispunjene nema ni potrebe za ocjenjivanje referendumskog pitanja'.

Šeparović: Mogu pretpostaviti da se referendum neće raspisati 

- Ja mogu samo pretpostaviti da će Sabor, ako prihvati izvještaj Vlade da nema dovoljno potpisa, donijeti odluku da se referendum neće raspisati, jer da bi se referendum raspisao mora se utvrditi da postoje potpisi deset posto birača - ustvrdio je predsjednik Ustavnog suda.

U ponedjeljak odluka Ustavnog suda o tužbi GI Narod odlučuje
U ponedjeljak odluka Ustavnog suda o tužbi GI Narod odlučuje

Na pitanje o izdvojenom mišljenju ustavnog suca Miroslava Šumanovića, Šeparović je rekao da se taj sudac također slaže da je trebalo odbaciti zahtjeve referendumskih inicijativa, 'ali se ne slaže s argumentacijom Ustavnog suda'.

- To je njegovo pravo. Sukladno Ustavnom zakonu i izdvojeno mišljenje se objavljuje uz svaku odluku - rekao je Šeparović.

Koordinatorica Građanske inicijative (GI) Istina o Istanbulskoj Kristina Pavlović kazala je u rujnu da su Ustavnom sudu predali žalbu na negativni odgovor Ministarstva uprave na zahtjev da njihovi promatrači sudjeluju u provjeri potpisa prikupljenih u svibnju u inicijativi za otkazivanje Istanbulske konvencije jer je Ministarstvo uprave odbilo postupiti u skladu s Kodeksom dobre prakse o referendumima, koji je Venecijanska komisija izdala 2007., a u kojem se navodi da promatračima valja omogućiti da budu nazočni svugdje gdje se odvijaju radnje vezane uz referendum.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom
DHMZ upozorava: 'Stiže naglo zahlađenje. Dolaze nam obilne oborine, a moguć je i snijeg...'
STIŽE PROMJENA VREMENA

DHMZ upozorava: 'Stiže naglo zahlađenje. Dolaze nam obilne oborine, a moguć je i snijeg...'

Pratite upozorenja na opasne vremenske pojave, osobito ako planirate putovanje jer se na prometnicama kroz Gorsku Hrvatsku mjestimice očekuju zimski uvjeti, a duž obale ograničenja u prometu zbog olujne bure