News

Komentari 10

Šalaj: Činjenica je da HDZ više neće biti na vlasti u Zagrebu

Šalaj: Činjenica je da HDZ više neće biti na vlasti u Zagrebu

U Zagrebu, koliko god oni govorili da su dobili duplo više glasova nego na prošlim izborima 2017., ti rezultati su bili katastrofalni. Iako nije imao svog gradonačelnika, on je bio sastavni dio vlasti, kaže Berto Šalaj

Činjenica je da u Zagrebu HDZ neće više biti na vlasti. Iako nije imao svog gradonačelnika, on je bio sastavni dio vlasti, rekao je politolog dr. sc. Berto Šalaj u analizi rezultata lokalnih izbora za emisiju U mreži Prvog Hrvatskog radija.

Četiri najveća grada čekaju svoje gradonačelnike u drugom krugu, a za lokalne izbore kaže se da su jedina prava anketa između nacionalnih izbora.

POGLEDAJTE VIDEO

- Mislim da se situacija najbolje vidi u četiri najveća grada, 3 i pol su izabrala promjenu. Ni u jednom od tih gradova aktualni gradonačelnici koji su u prethodnom mandatu vršili dužnost nisu bili kandidati, ali svejedno je došlo do velikih promjena, komentira komunikolog doc. dr. sc. Damir Jugo. 

- Ovi izbori su na neki način potvrdili status HDZ-a kao najjače stranke desnog centra. Vidjeli smo rezultate za županijske skupštine i za župane gdje je HDZ opet ostvario vrlo dobre rezultate. U nekim gradovima nisu ostvarili očekivano, u Splitu su vjerojatno smatrali da će biti bolje, objašnjava dr. sc. Berto Šalaj, politolog.

- U Zagrebu, koliko god oni govorili da su dobili duplo više glasova nego na prošlim izborima 2017., ti rezultati su bili katastrofalni. Činjenica je da u Zagrebu HDZ neće više biti na vlasti. Iako nije imao svog gradonačelnika, on je bio sastavni dio vlasti, dodaje.

- Što se tiče SDP-a oni sigurno ne mogu proglasiti pobjedu, ali u slučaju pobjede u Rijeci mogu reći da rezultati nisu jako loši. Pojavila se nova opcija na lijevoj političkoj strani - stranka Možemo!, kaže politolog.

- Ovi lokalni izbori su označili nestanak nekih velikih političkih stranaka koje su bile važne na lokalnoj razini. Prije svega mislim na Hrvatsku narodnu stranku i Hrvatsku seljačku stranku, i ovi izbori su po mom sudu označili početak kraja Milana Bandića, kaže Šalaj.

Najčitaniji članci