Obavijesti

News

Komentari 42

Šalju zahtjev: Za koje borbene avione će se MORH odlučiti?

Šalju  zahtjev: Za koje borbene avione će se MORH odlučiti?
1

MORH će poslati zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona u pet država - Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50), Izrael (F-16) i Grčku (F-16)

VIDEO

Ministarstvo obrane (MORH) će sljedeći tjedan poslati formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona u pet država - Švedsku (Gripen JAS-39), SAD (F-16), Južnu Koreju (FA-50), Izrael (F-16) i Grčku (F-16), s ciljem donošenja odluke do kraja ove godine, izvijestio je MORH u četvrtak u priopćenju o službenom posjetu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića SAD-u gdje je o tome izvijestio i američkog ministra obrane Jamesa Mattisa.

Tijekom službenog posjeta SAD-u, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je jedan od ciljeva službenog posjeta u SAD upoznati domaćina o namjeri nabave borbenog aviona te da za taj korak želimo razumijevanje i potporu SAD-a, navodi MORH u priopćenju te prenosi Krstičevićeve riječi: "Upoznao sam ministra Mattisa o našim namjerama donošenja odluke o nabavi novog borbenog zrakoplova. Moja zadaća kao ministra je obnavljanje sposobnosti borbenog zrakoplovstva. U razgovorima koji smo vodili s američkom stranom, naišli smo na puno razumijevanje i potporu američkog ministra obrane".

MORH će formalni zahtjev za ponudu (tzv. Request for Proposal) za nabavu borbenih aviona poslati sljedeći tjedan, a postupak će se "voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor biti najbolji za Republiku Hrvatsku".

Po primitku ponuda, navodi MORH, u slijedećih nekoliko mjeseci detaljno će se analizirati dostavljene ponude, a ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bit će tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"U nabavi aviona Hrvatska želi surađivati s državom, a ne samo s tvrtkom, jer se ipak radi o važnoj, višegodišnjoj suradnji i razvoju strateškog partnerstva. Kod cijene vodit će se računa o ukupnoj cijena paketa, ali i o modalitetima otplate. Također, Hrvatska želi da ugovor o nabavi aviona bude podloga za jačanje gospodarske suradnje s državom od koje kupujemo avion, te će ugovor morati sadržavati i elemente investiranja u hrvatsko gospodarstvo", stoji u priopćenju.

MORH ističe da će projekt nabave zrakoplova biti projekt cijele Vlade te će uključivati Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, kao i ostale relevantne državne institucije. 

Zbog složenosti projekta nabave aviona, dodaju iz MORH-a, intenzivno se proučavalo iskustva drugih država, članica NATO-a, i onih koje su bile suočene s problemom zamjene ili modernizacije borbene eskadrile, kao što su npr. Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka.

"Ovisno o dinamici sklapanja ugovora, očekujemo da će prvi avioni stići u Hrvatsku do kraja 2020. godine, pod uvjetom da odluka o nabavi borbenog aviona bude donesena do kraja ove godine", stoji u MORH-ovom priopćenju.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag