Obavijesti

News

Komentari 58

Salman Rushdie na respiratoru nakon operacije. Izboden je po glavi i tijelu, može izgubiti oko

Salman Rushdie na respiratoru nakon operacije. Izboden je po glavi i tijelu, može izgubiti oko

Policija je objavila kako je čuveni pisac dobio više uboda u glavu i torzo. Njegov agent nije optimističan

Vijesti nisu dobre. Salman će vjerojatno ostati bez oka, jetra mu je teško oštećena, kao i živci u njegovoj ruci, objavio je Andrew Wylie, agent čuvenog pisca Salmana Rushdieja (75) koji je napadnut na promociji knjige u New Yorku. Napadač, kojeg je policija odmah uhitila, popeo se na pozornicu i počeo ubadati Rushdieja. Piscu je u pomoć odmah priskočio liječnik koji se nalazio u publici, a helikopterom su ga prebacili u bolnicu, javlja New York Times.

Ondje je operiran i trenutačno se nalazi na respiratoru i ne može govoriti. Njegovo je stanje i dalje vrlo ozbiljno. Napadač je, kako je objavila policija, Hadi Mathar, 24-godišnji mladić iz New Jerseya . On je kupio kartu za ulazak na promociju knjige u Chautauqua Institutionu i u jednom trenutku skočio na pozornicu i počeo bjesomučno udarati Rushdieja po tijelu i glavi. Kasnije se ispostavilo da je imao nekakvo hladno oružje u ruci, ali policija nije još objavila detalje o oružju. Ljudi u publici su u šoku vrištali.

Author Salman Rushdie is treated by emergency personnel after he was stabbed at the Chautauqua Institution

Rushdie je svjetsku slavu stekao početkom 80-ih zahvaljujući svojim sjajnim romanima, “Djeca ponoći” i “Sram”, ali interes šire javnosti dobio je nakon romana "Sotonski stihovi".

Tko je čuveni Salman Rushdie: Godinama ga žele mrtvog, za njegovu glavu nudili milijune
Tko je čuveni Salman Rushdie: Godinama ga žele mrtvog, za njegovu glavu nudili milijune

Objavljen 1988. godine, njegov kontroverzni roman je izazvao lavinu negativnih reakcija u muslimanskim državama jer su mnogi vjernici određene djelove knjige protumačili kao otvoreni napad na islam i proroka Muhameda. Ubrzo nakon što je objavljen, roman je zabranjen u nekoliko država, među kojima su bile Indija, Bangladeš i Južnoafrička Republika... Najdalje je otišao Iran i njegov tadašnji čelnik, lider islamske revolucije, ajatolah Homeini koji je fetvom, legitimnom pravnom odlukom, pozvao na ubojstvo Rushdieja. Homeinijeva odluka smatra se važećom i nakon njegove smrti. U međuvremenu bogata iranska religiozna organizacija ponudila je 2,7 milijuna dolara nagrade svakome tko izvede fetvu i 2012. godine povećala je iznos na 3,3 milijuna dolara za onoga tko ubije Rushdieja.