Obavijesti

News

Komentari 12

Sami u školi: ‘Ne smeta mi što sam jedini učenik u razredu’

Sami u školi: ‘Ne smeta mi što sam jedini učenik u razredu’
2

Aurora (7) iz Žerave pored Nina želi biti slikarica kad odraste. Sjedi sama u školskoj klupi jer se osim nje ove godine nitko nije upisao u prvi razred

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Aurora Paleka ima punih sedam godina i prije nekoliko dana krenula je u prvi razred u Žeravi, malom mjestu u blizini gradića Nina. Ima veliku i lijepu torbu, zna sva slova i u školu ide pješke jer joj je kuća samo 300 metara udaljena od škole.

U svom je razredu i najviša i najniža, najsporija i najbrža jer je jedina prvašica ovog područnog odjela škole Bartula Kašića iz Zadra.

- Super mi je u školi, baka me naučila sva slova i jedva sam čekala prvi dan. Igramo se i zabavno nam je - kazala nam je vesela Aurora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Talentirana i dobra djeca

Aurorin rođak Luka, koji je sada s njom u razredom odjeljenju i ide u četvrti razred, u prvom je razredu bio sam samcat, jedini učenik u školi. Aurorina učiteljica Kristina Pešut također je nova u školi, a nije dugo trebalo da primijeti Aurorin veliki talent za crtanje, pa nas nije mnogo iznenadio Aurorin odgovor na pitanje što želi biti kad naraste.

- Želim biti umjetnica. Želim slikati slike. Ne smeta mi što sam jedina u razredu, sa mnom su prijatelji s kojima se igram poslije škole - kaže dok nam ponosno pokazuje crtančicu s motivima prirode, svoje obitelji i same sebe okružene oštrilom, gumicom, olovkom i bilježnicom. Aurora obožava Hello Kitty, najviše od svega voli jesti juhu, a omiljena pjesma joj je poznati hit “Gangnam Style”. Učiteljica Kristina svaki dan putuje na posao iz čak 56 kilometara udaljenog mjesta Lisičića. Nije joj teško.

- Ne smeta mi toliki put. Djecu sam tek upoznala, ali mogu reći da su divni. Pristojni su, surađuju i lijepo nam je - kaže učiteljica Kristina.

Škola u Žeravi jedna je od pet škola u Zadarskoj županiji koje imaju samo jednog prvašića. U Vlašićima na Pagu, gdje je područna škola OŠ Jurja Dalmatinca Pag, učenike smo zatekli u igri i plesu. Njih četvero u cijeloj školi, dvoje četvrtaša i dvoje prvašića. Karmen Žunić i Marin Mandičić sjede svako u svojoj klupi i jedini su učenici prvog razreda u malom mjestu na jugozapadnom dijelu otoka. Uhodavaju se u učenje i igru s učiteljicom Natašom Škodom koja u radi u školi od 1998. godine. Učiteljica se sjeća da su jedne godine u školi imali čak dvadeset i dva učenika. Zbog toga je i sagrađen prvi kat škole, ali djece je sve manje. Ovih četvero ipak nisu najmanja “školska zajednica“ u Vlašićima, prije nekoliko godina bilo ih je samo troje.

Vole školske priredbe

- Što se tiče rada i učenja, manji broj djece je dobar jer se sa svakim od učenika može kvalitetno individualno raditi i posvetiti im svoje vrijeme, no mislim da bi im malo više društva ipak dobro došlo - kaže učiteljica Nataša. Kad smo Karmen upitali ima li brata ili sestru, brzo se okrenula i prstom pokazala u Mihovila, plavokosog četvrtaša koji sjedi iza nje. Brat i sestra, jedna učionica, dva razredna odjeljenja. U posjet im je došao i prometni policajac koji je prvašićima podijelio fluorescentne prsluke i najavio svoj dolazak za koji dan kako bi djecu podučio pravilima ponašanja u prometu. Jedva čekaju njegov dolazak, a raduju se i svemu što im donosi ova školska godina, ponajviše školim priredbama u kojima sudjeluju i koje dođe gledati cijelo mjesto. Zadarska županija nije jedina županija gdje jedan ili dva učenika sami polaze školu. Takvih škola ima na području cijele Hrvatske, od Slavonije, preko Like, Gorskog kotara do Istre. 

Na području Zadra čak 11 škola upisalo je samo dva učenika  

Jednog prvašića na području Zadra upisale su PŠ Crljenik pri Osnovnoj školi Petar Zoranić u Stankovcima, PŠ Lisičić i PŠ Perušić Gornji pri OŠ Benkovac i PŠ Vrgada pri OŠ Pakoštane. U jedanaest škola Zadarske županije ove godine sjedi samo dvoje prvašića. U deset slučajeva radi se o područnim školama (Podgradina, Islam Latinski, Slivnica Donja, Vlašići, Rtina, Krneza, Bruška, Popovići, Nadin i Žegar).  

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.