Obavijesti

News

Komentari 61

"Samo gospodarskim rastom možemo smanjiti iseljavanje"

"Samo gospodarskim rastom možemo smanjiti iseljavanje"
1

Kratkoročno rješenje je, dodaje, u kvotama za uvoz radne snage iz trećih zemalja. U kratkom roku ćemo morati nastaviti s takvim mjerama kako bi se nadomjestio trenutni nedostatak radne snage, rekla je

VIDEO

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u srijedu u Čakovcu kako je Vlada svjesna problema iseljavanja hrvatskih građana, a dugoročno je rješenje tog problema gospodarski rast. 

"Pitanje odlaska ljudi i zapošljavanja u drugim državama EU-a, gdje dobivaju veću plaću, problem je kojeg smo svjesni, i prema njegovu rješavanju su usmjerene sve aktivnosti Vlade. Jedino dugoročno rješenje je jačanje ekonomije i gospodarski rast koji će omogućiti poduzećima više posla i više prihoda, a samim time i povećanje plaća", kazala je Dalić.

Kratkoročno rješenje je, dodaje, u kvotama za uvoz radne snage iz trećih zemalja. "U kratkom roku ćemo morati nastaviti s takvim mjerama kako bi se nadomjestio trenutni nedostatak radne snage, a s gospodarskim rastom, koji će donijeti veće plaće, vjerujem kako će se dio ljudi, koji je otišao u potrazi za boljim plaćama, vratiti", poručila je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o podizanju minimalne plaće, Dalić je podsjetila kako je početkom 2017. ona povećana za nekih 150 kuna, što je veće povećanje nego prethodne četiri godine.

"Podizanje minimalne plaće tada je bilo komplementarno poreznoj reformi i snižavanju poreznog opterećenja", kazala je.

Istaknula je i kako su poduzetnicima dostupna bespovratna europska sredstva. "Ta sredstva pridonose konkurentnosti poduzeća, jačaju investicije i pridonose smanjivanju troškova, što onda omogućuje bolje upravljanje drugim troškovima, što uključuje i plaće", smatra Dalić.

Potpredsjednica Vlade se tijekom posjeta Međimurskoj županiji u zgradi Tehnološko-inovacijskog centra, u prostoru bivše čakovečke vojarne, sastala i sa čelnicima županije i gradonačelnicima Čakovca, Murskog Središća i Preloga.

Međimurski župan Matija Posavec predstavio je projekt revitalizacije bivših vojnih objekata i vojnog poligona, za što je prije nekoliko dana dobiveno bespovratnih 12 milijuna kuna.

"Razgovarali smo i o daljnjem ulaganju u infrastrukturu kroz europska i nacionalna sredstva, a mi smo već dokazali da smo županija koja po glavi stanovnika privlači najviše europskih sredstava", rekao je Posavec.

Podsjetio je kako se gradi studentski dom, koji bi na proljeće trebao biti u funkciji, a s gradom Čakovcem nastavljaju se ulaganja u infrastrukturu na području bivšeg vojnog poligona kako bi se nakon parcelizacije ponudio ulagačima.

Dalić će tijekom dana posjetiti i Pušćine i Prelog, gdje će s gradonačelnikom Preloga Ljubomirom Kolarekom potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju poduzetničkog centra u Prelogu. Vrijednost projekta je 16,1 milijun kuna, od čega 15,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava Ministarstva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa