Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Samo ih je 20 bilo na raspravi: Boli ih briga za školstvo...

A kao nagradu za svoj (ne)rad saborski zastupnici od petka idu na dvomjesečni odmor tijekom kojeg ćemo ih dalje plaćati oko 15.000 kuna mjesečno...

Zagreb: Sabor raspravlja o odgoju i obrazovanju u ??kolama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21 komentara

Svima njima iz saborskih klupa svakodnevno su puna usta obrazovanja, položaja učitelja, budućnosti djece, a kad na dnevni red sjednice dođe Zakon koji se toga tiče, kao primjerice u srijedu, na raspravi se pojavi tek 20 zastupnika. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je u srijedu u Saboru obrazložila izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, koje su izazvale prijepore u javnosti, a tijekom dana je u sabornici znalo biti i tek desetak zastupnika.

A kao nagradu za svoj (ne)rad od petka idu na dvomjesečni odmor tijekom kojeg ćemo ih dalje plaćati oko 15.000 kuna mjesečno. S obzirom na utakmicu s Engleskom u srijedu, pokušali smo saznati je li putovanje u Rusiju razlog njihova izbivanja iz sabornice. No iz saborskih klubova su nam poručivali kako nemaju tu informaciju. Stoga smo ih pojedinačno kontaktirali, a od onih koje smo dobili, svi odgovori su bili negativni. Pojedini su bili u Saboru i odrađivali druge aktivnosti. Ali očito ih rasprava o obrazovanju uopće nije zanimala kad se nisu pojavljivali u sabornici kako bi je poslušali ili, još bolje za zaslužiti plaću, uključili se u nju. Ministrica Divjak istaknula je kako izmjene koje se odnose na zapošljavanje učitelja predmetne nastave u osnovnim školama svima osiguravaju jednaka prava, ali temeljem kompetencija.

- Ako je netko tijekom studija slušao od tri do šest puta manje predmeta struke od nekog drugog, a imaju jednaku razinu pedagoške kompetencije, jasno je tko treba imati prednost kod zapošljavanja - rekla je i naglasila kako treba uvesti reda u sustav, što u Hrvatskoj nikad nije jednostavno ni popularno. Kritike da se diskriminira učitelje s pojačanim predmetom naziva politikantstvom. Osim oporbe, protiv ovog Zakona je i koalicijski partner Stranka rada i solidarnosti. Sporna im je odredba prema kojoj su učitelji s pojačanim predmetom tek treći po prioritetu zapošljavanja u predmetnoj nastavi viših razreda. SDP-ovka Sabina Glasovac uvjerena je da će ove izmjene prouzročiti neviđeni kaos zbog odredbi o kojima se nije provela stručna javna rasprava. Navela je kako će nastati nered u zbrinjavanju tehnoloških viškova, zapošljavanju u školama, izborima ravnatelja, ali i u zbornicama. Naglasila je da zakonom nije implementirano sve ono što je predviđeno cjelovitom kurikularnom reformom.

- Ovo je brzopleto i uvjetovano određenim interesnim skupinama. Nije u redu jer ste posvađali nastavnike i učitelje. Problem je što ste pretpostavili neke druge struke koje se nikad nisu obrazovale za obrazovni sustav učiteljima, odnosno učiteljicama s pojačanim predmetima - rekla je.

Mostovac Miro Bulj upozorio je na problem teških torbi i ministrici uručio školski ruksak koji teži deset kilograma. Hrvoje Zekanović (Hrast) poručio je kako bi umjesto eksperimentalnog uvođenja informatike trebalo jačati STEM područje, na što mu je Divjak odgovorila da nije napravio domaću zadaću jer informatika jest dio STEM-a. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message