Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Samo zbog listerije lani su povukli 60 raznih proizvoda

Našli su je u zamrznutom povrću koje se proizvodilo u susjednoj Mađarskoj, a kod nas je došlo prepakirano u robne marke mnogih trgovina, ali i pod brendovima hrvatskih prehrambenih tvornica

Foto: 24sata/24sata
7 komentara

Jedna od najvećih opasnosti koje su lani prijetile iz hrane na našem tržištu bila je zbog opasne bakterije listerije.

Našli su je u zamrznutom povrću koje se proizvodilo u susjednoj Mađarskoj, a kod nas je došlo prepakirano u robne marke mnogih trgovina, ali i pod brendovima hrvatskih prehrambenih tvornica. Inspekcije su pokazale da je sam pogon bio kontaminiran te su ga zatvorili.

Foto: 24sata/24sata

Oprati i skuhati

- Zbog opasnosti zaraze više potrošača, Listeria monocytogenes u zamrznutom povrću bila je jedna od većih prijetnji i ta je opasnost vrebala ako bi netko povrće jeo sirovo ili ako ga ne bi dovoljno dugo termički obradio - rekli su iz Ministarstva poljoprivrede. Listerija je bakterija koja uzrokuje povraćanje, proljev, glavobolje. Zaražena trudnica može bakteriju prenijeti i na nerođenu bebu. Zbog sumnje u listeriju, iz prodaje su povukli 60-a vrsta pakiranja zamrznutog povrća. Još dva povrća s listerijom bila su iz belgijske tvornice iste tvrtke. Povukli su i torteline s tim mađarskim špinatom. S tržišta se povlačila i riža zbog pesticida, čokoladne pločice zbog metalnih komadića, piletina zbog salmonele, zamrznuti ćevapčići zbog salmonele i Escherichije...

Foto: 24sata/24sata

Skrivaju li obavijesti

Često na deklaracijama nisu navedeni alergeni pa se proizvodi povlače jer mogu biti opasni za alergičare koji nisu svjesni da možda jedu njima zabranjenu namirnicu. Tako su povukli i čips od kukuruza na kojemu je stajalo da je bezglutenski, ali je zapravo imao gluten. Svu hranu koja se povlači objavljuju na stranicama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

- U većini slučajeva, ako je riječ o bakterijama hrani, dovoljno je namirnicu dobro oprati, potom dobro prokuhati ili ispeći kako bi se rizik smanjio na minimum. Bobičasto voće ili povrće koji se jedu sirovi, na primjer kao shake, treba dobro oprati - rekli su iz ministarstva. Lani su primili 181 obavijest o opasnim proizvodima, a u 65 slučajeva trebali su intervenirati jer su bili na tržištu. Goveđi kebab u nedavnoj aferi za sada su pronašli u tri ugostiteljska objekta u Hrvatskoj, Povukli su ga zbog sumnje u salmonelu i Escherichije, a potjecao je iz Poljske. U Sloveniji su isti kebab našli u 41 ugostiteljskom objektu. Inspekcija tvrdi da sporni kebab nije bio u prometu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message