News

Komentari 43

'Sanader i ja išli bi na plac po šparoge, Mirjana bi ih spremila'

'Sanader i ja išli bi na plac po šparoge, Mirjana bi ih spremila'

Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić počeo je s iznošenjem obrane u slučaju Fimi media. Rekao je da neće odgovarati na pitanja, osim na ona svojeg branitelja...

Više puta sam davao iskaze pred Uskokom i kod njih u načelu i ostajem. Ivo Sanader me 2003. godine imenovao rizničarem. Nisam nikad potpisao ni jedan dokument, a sve što sam radio, radio sam po nalogu predsjednika stranke, objasnio je Mladen Barišić.

Čuli smo od svjedoka da je Sanader bio ključna osoba koja je odlučivala o svemu.

- Ja sam sve njegove naloge bespogovorno izvršavao jer, ne samo da je bio predsjednik stranke, nego je bio i premijer, a ja državni dužnosnik, rekao je Barišić. 

Sve odluke financijske prirode, tvrdi, donosio je isključivo i jedino Sanader.

- Kao rizničar radio sam sve u dobroj vjeri i u korist stranke. Nije ni izgledalo da je to protivno zakonu, tvrdi Barišić. 

- Sanader i ja bili smo bliski prijatelji. On je otvoreno pred državnim vrhom rekao 'Barišić je moj specijalac i desna ruka.' Mi smo skupa vladinim avionom išli na utakmicu u München, a išli smo i u Berlin na Svjetsko prvenstvo u nogometu. Zajedno s Angelom Merkel gledali smo utakmicu Hrvatska - Brazil. 

- Subotom smo bili skupa. Išli smo skupa na plac i kupovali šparoge koje nam je poslije njegova supruga spremala. Ja sam jedan od rijetkih njegovih prijatelja koji je mogao biti sam u njegovu kabinetu.

- Subotom sam bio na 'dežurstvu'. Išao sam gradom s mobitelom, a on bi me nazvao i rekao mi da nazovem Luku Bebića, Vladu Šeksa ili Petra Selena. S nama je uvijek bio Mario Zubović. Nakon šetnje i kave išli smo u Baltazar na ručak. 

- Sve su to primjeri koji pokazuju da smo bili prijatelji i u bliskim odnosima, kaže Barišić. 

- Sve za što me terete bila je ustaljena praksa, sve je bilo uigrano i ekipirano i znalo se tko što radi, završio je Barišić dodavši kako su poslovi koji su bili dodijeljeni Fimi mediji od strane državnih tvrtki bili obavljeni i da im je donio i napredak u poslovanju. 

Da su obavljeni, tvrdi, dokazuju i presude u drugim predmetima u kojima se sudilo za poslovanje s Fimi medijom. 

Rasprava će se nastaviti čitanjem i slušanjem njegove obrane od ranije. 

Najčitaniji članci