Obavijesti

News

Komentari 285

Sanader izlazi iz pritvora ako 'padne' presuda za Fimi Mediju

Sanader izlazi iz pritvora ako 'padne' presuda za Fimi Mediju
13

Vrhovni sud bi u ponedjeljak trebao početi raspravu o slučaju Fimi Medija. Rasprava će trajati od 28. do 30. rujna, a odluka će biti donesena naknadno

VIDEO

Vrhovni sud bi u ponedjeljak trebao početi raspravu o slučaju Fimi Medija. Rasprava će trajati, tri dana, odnosno od 28. do 30. rujna, a odluka će biti donesena naknadno. 

Sudu će vjerojatno trebati neko vrijeme da detaljno u pisanom obliku obrazloži svoju odluku no neposredno nakon završetka rasprave trebalo bi se znati hoće li Ivo Sanader izaći iz pritvora ili neće. 

Naime, Vrhovni sud odlučuje o tome hoće li nepravomoćna presuda biti ukinuta ili ne. Ako ukinu presudu, Sanader odmah izlazi iz pritvora jer se u pritvoru trenutno nalazi samo na temelju nepravomoćne presude u slučaju Fimi Medija.

Sanader je, podsjetimo, u slučaju Fimi Medija nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, a postane li presuda pravomoćna morat će vratiti 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito. HDZ je nepravomoćno kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Mito za Inu: Sud čak 9 mjeseci ne zna treba li prevesti optužnicu

Godinu i pol nakon podnošenja optužnice za davanje mita protiv šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija, potpuno je nejasno kada će suđenje napokon i početi.

24sataTV

Vrhovni sud više od devet mjesec nije odlučio treba li prevesti na mađarski dokumentaciju u predmetu što se u odsutnosti vodi protiv njega. Suđenje Hernadiju trebalo je početi lani u prosincu na Županijskom sudu u Zagrebu. No obrana je tražila da se dokumenti prevedu na mađarski, što je sudac Ratko Šćekić odbio. Hernadijevi odvjetnici su se žalili Vrhovnom sudu. U sudnici tako još nije pročitana optužnica koja Hernadija tereti da je s 10 milijuna eura podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, koji mu je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini. I dok suđenje Hernadiju nikako da počne, Sanader, koji je bio pravomoćno osuđen da je primio mito, mogao bi uskoro na slobodu. Podsjećamo, Ustavni sud uvažio je tužbu Sanaderovih branitelja i vratio predmet Ina-MOL i Hypo na ponovno suđenje.

Ako Vrhovni sud izda nalog za prijevod, to će papreno koštati državu, a suđenje Hernadiju neće početi još godinu dana

Što se Hernadija tiče, ako Vrhovni sud donese odluku da se na mađarski treba prevesti sva dokumentacija, koja broji više tisuća stranica, suđenje neće početi još najmanje godinu dana. A itekako će koštati državu. Ovjereni prijevod kartice teksta na mađarski jezik sudski tumači i prevoditelji naplaćuju 150 kuna. Sud može odrediti i da sudac odluči što je nužno prevesti kako bi se optuženi Hernadi mogao braniti. Tad bi sve išlo nešto brže.

Podsjećamo, DORH je nakon pokretanja istrage zatražio od Mađarske da ispitaju Hernadija ili da mu uruče poziv, no Mađari to nisu željeli učiniti jer su se pozivali na zaštitu nacionalnih interesa. Pošto su sve hrvatske molbe naišle na odbijenicu u Mađarskoj, Hrvatska je Hernadiju odredila istražni zatvor i sudit će mu u odsutnosti. Njegovu privođenju nije pomoglo ni raspisivanje europskog uhidbenog naloga. Ali ako napusti Mađarsku, bit će uhićen. Zato u njoj čeka rasplet slučaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 285
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa