Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Sanader nije nazdravio novoj godini, sva pravila su na snazi

Božić i Silvestrovo Sanader je mogao provesti uz austrijski TV program, a ima pravo na dva sata izaći iz ćelije. Strogi Austrijanci režim nisu promijenili ni za blagdane

Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
25 komentara

Kako uđeš u novu godinu, takva će ti biti cijela, kaže narodna poslovica. Ivo Sanader dočekao ju je u pritvoru austrijskog zatvora. Svaki mu je dan isti. Ima pravo dva sata izaći iz ćelije broj 79 na drugom katu istražnog zatvora u austrijskom Salzburgu. Strogi Austrijanci režim nisu promijenili ni za blagdane.

- Ništa posebno nije organizirano - rekao nam je Dietmar Knebel, upravitelj istražnog zatvora. Objasnio je i da su sva pravila ostala na snazi, a meni je bio kao i svaki drugi dan. Nitko čak nije ni privezao ukras za neku rešetku, kad već nije bilo jele.

- Zatvorenici su, kao i inače, mogli kupiti nešto posebno za jelo ako su željeli. Ne znam jesu li to učinili. Ali nisu smjeli kupovati alkohol jer je zabranjen u zatvoru. Zato nisu ni mogli nazdraviti novoj godini - kaže Knebel. Kraj prvog desetljeća 21. stoljeća Ivo Sanader proveo je u društvu cimera, dr. Friedricha Lorenza, odvjetnika koji je iza rešetki završio jer je krao novac od klijenata. U ćeliji imaju televizor pa su mogli pratiti austrijski novogodišnji program. No vjerojatnije je da je bivši hrvatski premijer i blagdane proveo proučavajući svoj slučaj.

- Ivo Sanader je neprimjetan zatvorenik. Potpuno je koncentriran na svoj slučaj - kaže Knebel.

Da je kojim slučajem bivši doživotni predsjednik HDZ-a Božić i Novu godinu dočekao u Remetincu, prikladnije bi proslavio blagdane. U hrvatskim zatvorima i kaznionicama bili su organizirani prigodni programi, koje su izveli zatvorenici ili kazališne družine. A i jelovnik je bio prilagođen tradiciji. Hrvatski zatvorenik mogao je birati između vjerskog, redovnog, dijetnog ili vegetarijanskog.

Ostao i bez čuvara, otišao je na godišnji

Dietmar Knebel pazi da Sanader ponovno ne pobjegne. Naravno, pazi on da i drugi zatvorenici ne pobjegnu, ali nijedan ne privlači toliko novinare, obožavatelje pred zatvorskim zidinama. Sve to umorilo je upravitelja Knebla, pa je blagdane proveo na godišnjem odmoru.

Sanaderov punac: Ivo me iskoristio za mutne poslove

Istražitelji USKOK-a su u Splitu nedavno ispitali Ivu Šarića, oca Mirjane Sanader, supruge Ive Sanadera. Izvori su za Nacional rekli kako je Šarić USKOK-u potvrdio kako je bivši premijer raspolagao golemim novcem nepoznata porijekla. Šarić je rekao kako nema bankovni račun u Austriji te da nije tamo bio barem 20 godina. Istaknuo je navodno i kako nema veze ni sa zemljištem na Braču, koje je uknjiženo kao njegovo. Dodaje kako ga je zet iskoristio za svoje mutne poslove. Njegov iskaz je proširio interes istražitelja na širi krug još nepoznatih ljudi, koji su pomagali Sanaderu u skrivanju novca.

Sanader je za slike morao platiti porez

Sanader je za svoje umjetnine trebao platiti pet posto poreza ukoliko ih je zaista dobio od kolega kako je rekao. Prema propisima, tko dobije dar vredniji od 50.000 kuna, mora za njega platiti porez. Sanaderov branitelj, Goran Suić, nije znao reći je li bivši premijer platio porez za umjetnine, piše Večernji list. Istražitelji su iz Sanaderove vile u Kozarčevoj ulici odnijeli oko 380 umjetnina, koje stručnjaci još procjenjuju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message