Obavijesti

News

Komentari 0

Sanader u UN-u (4): Žrtve s Ovčare zaslužuju pravdu

Sanader u UN-u (4): Žrtve s Ovčare zaslužuju pravdu
1

Premijer Ivo Sanader u govoru pred Općom skupštinom UN-a zatražio je pravdu za zločine na Ovčari te poštovanje prema žrtvama tog zlodjela

VIDEO

....Ovo potkrepljuje činjenica da su se od kasnoga kolovoza 1991. godine počele pojavljivati masovne grobnice na području istočne Slavonije, ali i u drugim područjima Hrvatske koja su iskusila agresiju (Banovina, zapadna Slavonija, Lika). Do sada su otkrivene i ekshumirane 143 masovne grobnice. Ove masovne grobnice najvećim su dijelom sadržavale posmrtne ostatke običnih građana koji su nakon okupacije ostali u svojim domovima, kao i ratne zarobljenike.
Gospodine predsjedniče,
Uvaženi predstavnici,
Dame i gospodo
U vrijeme vukovarskog masakra svijet je bio šokiran. Šesnaest godina kasnije uslijedio je novi šok.
Hrvatska je duboko povrijeđena nepravdom počinjenom Vukovaru ovakvim umanjenjem značaja tog nepobitnog, nehumanog i namjernog zločina.
U tomu Hrvatska nije sama: presuda je izazvala mnoge negativne reakcije međunarodnih udruga za ljudska prava i uglednih osoba, vladinih dužnosnika, članova parlamenta, uključujući Zajednički parlamentarni odbor EU - Republika Hrvatska.
Žrtve ovog okrutnog zlodjela još su neprežaljene u svojim obiteljima i hrvatskom narodu.
Želim biti posve jasan - prizivam ovdje najbolnija sjećanja na te dane zato što čvrsto vjerujem da ona moraju služiti kao podsjetnik za svijet danas: NIKADA VIŠE!
Ovdje je odgovornost Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju očigledna jer ništa ne ohrabruje zločin kao nekažnjavanje. Uostalom, upravo iz tog razloga je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osnovan 1993. godine.
Hrvatska očekuje da će nakon žalbe Tužiteljstva Žalbeno vijeće pažljivo proučiti presudu i djelovati u skladu s jasnim mandatom određenim od strane Vijeća sigurnosti UN-a. Tražimo pravdu za sve žrtve u Vukovaru i bilo gdje u svijetu. To je od iznimne važnosti za budućnost međunarodnoga kaznenog prava.
To je od iznimne važnosti i zato što su svi zločini individualni. Oni se ne smiju povezivati niti s jednim narodom. Poštenje, istina i pravda trebali bi pomoći da se zatvore stranice nedavne povijesti u Jugoistočnoj Europi. Hrvatska je spremna voditi na tom putu.
Vjerujemo da će današnje post-miloševićevske, demokratski usmjerene političke snage u Srbiji, izabrati isti put. To bi dalje ojačalo povjerenje i suradnju u našem području i osiguralo trajni mir i stabilnost u regiji.
PETI DIO GOVORA PROČITAJTE U VEZANIM ČLANCIMA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina