Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Sanader u UN-u (5): Žrtve s Ovčare zaslužuju pravdu

Premijer Ivo Sanader u govoru pred Općom skupštinom UN-a zatražio je pravdu za zločine na Ovčari te poštovanje prema žrtvama tog zlodjela

P.Šain
Foto: P.Šain
0 komentara

...Jedan od preduvjeta za to je izručenje dva najozloglašenija optužena ratna zločinca, Karadžića i Mladića, te Gorana Hadžića, optuženog za ratni zločin počinjen u Vukovaru i Istočnoj Slavoniji. Tek bi time pravda bila zadovoljena.
Optužnica protiv Miloševića došla je prekasno nakon strašnih zločina počinjenih u Hrvatskoj da bi zastrašila počinitelje novih zločina, ne samo u Hrvatskoj, već i u Bosni i Hercegovini te Kosovu. Njegova smrt onemogućila je da se kroz njegovu presudu razloži i prikaže nastajanje politike koja je upotrebljavala agresiju i sustavno činjenje ratnih zločina i koja je služila kao okvir u kojem su počinjeni svi ostali pojedinačni zločini na području bivše Jugoslavije, bez obzira na njihove izvršitelje.
S druge strane, optužnice nisu podignute protiv Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića, ljudi na čelu JNA, koji su bili instrumenti provođenja takve politike vojnim sredstvima, u najmanju ruku kroz zapovjednu odgovornost, a po svemu sudeći i kroz sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu odgovornom za brojne ratne zločine.
Poboljšanja i napredak mogući su i u nekim drugim područjima rada Suda i u tom smislu Hrvatska, kao odgovorna i vjerodostojna članica međunarodne zajednice, ponovno potvrđuje svoju opredijeljenost za nastavak potpune suradnje sa Sudom i svoju spremnost za pružanjem pomoći i potpore kako bi se omogućilo Sudu da ispuni svoje ranije navedene zadaće.
Hrvatsko je pravosuđe već dokazalo svoju zrelost u pravednom i slobodnom suđenju i u najosjetljivijim slučajevima. Kao rezultat toga, Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji pokazao je povjerenje u hrvatsko pravosuđe kad je proslijedio slučajeve hrvatskih časnika Ademija i Norca hrvatskom sudu. U okviru izlazne strategije Suda, Hrvatska je spremna preuzeti sve preostale slučajeve koji uključuju hrvatske državljane.
Gospodine predsjedniče,
Pitanje kažnjavanja ratnih zločina podrazumijeva odgovornost u širem smislu. Ono podrazumijeva odgovornost međunarodne zajednice da zajamči učinkovitost u sprečavanju sukoba te u zaštiti i promicanju ljudskih prava, humanitarnih zakona i vladavine prava uopće.
Ono se odnosi i na trenutačno stanje u svijetu.
Pogledajmo oko sebe. Dokazi o nečovječnosti, nasilju i ljudskim patnjama više su nego očigledni.
Moja poruka s ove govornice jasna je i izravna – nitko i nigdje ne bi trebao sumnjati da će ijedan zločin protiv čovječnosti proći nekažnjeno. To je naša zajednička odgovornost. Samo tako možemo stvoriti bolji svijet za buduće naraštaje.
Hrvatska smatra Ujedinjene narode prijeko potrebnim instrumentom naše borbe za budućnost – budućnost koja će nositi nadu novim naraštajima, kao i mirniji i pravedniji svijet.
Gospodine predsjedniče,
Dame i gospodo
Svijet sutra mora postati boljim. To je naša odgovornost danas. Vukovarske žrtve zaslužuju pravdu. Hvala.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message