Obavijesti

News

Komentari 9

Sanader u UN-u: Žrtve s Ovčare zaslužuju pravdu

Sanader u UN-u: Žrtve s Ovčare zaslužuju pravdu
1

Premijer Ivo Sanader u govoru pred Općom skupštinom UN-a zatražio je pravdu za zločine na Ovčari te poštovanje prema žrtvama tog zlodjela

VIDEO

Premijer Ivo Sanader u New Yorku obratio se Općoj skupštini UN-a, na čijem je dnevnom redu izvješće  o radu Haaškog suda u protekloj godini. Prije njega Skupštini se obratio predsjednik ICTY-a Fausto Pocar koji u svom govoru nije spominjao suradnju s Hrvatskom, što je u pisanom izvješću ocijenio "uglavnom zadovoljavajućom". Pocar je nedavno izjavio kako Hrvatska vrši pritisak na Haaški sud zbog presude "vukovarskoj trojci". Govor premijera Sanadera prenosimo u cijelosti : 

Gospodine Predsjedniče, cijenjeni predstavnici, ekscelencije,

Iznimna mi je čast sudjelovati u raspravi na ovoj sjednici Opće skupštine UN-a posvećene Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju. S najvećom sam pozornošću saslušao godišnje izvješće predsjednika Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, nj.e. suca Fausta Pocara, i zadovoljstvo mi je što Sud cijeni suradnju s Hrvatskom. Želio bih istaknuti kako je Hrvatska bila jedna od država koje su predložile osnivanje Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, i to ne samo kao država izravno pogođena ratom već i kao država koja se zauzima za osnivanje međunarodnih institucija čija je zadaća provedba kaznenih postupaka radi zadovoljenja i postizanja međunarodne pravde. Sada, četrnaest godina kasnije, sa zadovoljstvom bilježimo da su neki ciljeva iz mandata Suda i njegove misije postignuti. Neki od najvećih zločinaca su procesuirani, mir je ponovno uspostavljen, a povjerenje raste. Međutim, još ima mjesta za poboljšanja i napredak. Samo kroz odgovarajuću analizu djelovanja Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju možemo osigurati dragocjene pouke za budućnost – a zbog budućnosti moramo biti temeljiti i kritični u procjeni rada Suda. Uloga Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i poruke koje šalje kroz svoju praksu od iznimne su važnosti u današnje vrijeme kad je čovječanstvo neprekidno na kušnji. Odgovarajućim i pravednim procesuiranjem odgovornih za ratne zločine i okrutnosti počinjene u prošlosti, na mjestima kao što su Vukovar, Srebrenica ili Ruanda, moramo također obeshrabriti i one koji bi pokušali, koji namjeravaju ili koji već čine to isto na mjestima poput Darfura i drugdje. Snažno vjerujemo da bi jedan od ciljeva reforme sustava UN-a trebalo biti unapređenje nezamjenjive uloge UN-ovih institucija u sprečavanju najtežih kršenja ljudskih prava te zaštiti i promicanju humanitarnog prava i vladavine prava uopće.
NASTAVAK GOVORA PROČITAJTE U VEZANIM ČLANCIMA...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..