Obavijesti

News

Komentari 34

Sandra (39) opet dobro vidi: Neurokirurzi su joj 'vratili' oči

Sandra (39) opet dobro vidi: Neurokirurzi su joj 'vratili' oči
2

Sandri Janeš Vorkapić (39) iz Gorskog kotara je zbog masnog tkiva visoki tlak gurao oko prema van. U KBC-u Rijeka su prvi put izveli operaciju kojom su je izliječili

VIDEO

Osjećam se odlično. Mnogo godina sam trpjela bolove i pritisak u očima, nisam ih mogla zatvoriti, spavala sam napola otvorenih očiju i stalno mi je u njih upadala prašina. Sad ne samo što je nestalo boli nego polako vidim bolje i lagano mi nestaju dvoslike, a nakon toliko godina i izgledam opet normalno.

Ovako nam je uz smiješak rekla Sandra Janeš Vorkapić (39) iz Gorskoga kotara. Na njezinu je desnom oku u utorak uspješno obavljena operacija koja se naziva dekompresija očne šupljine, a obavio ju je i predvodio predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka prof. dr. Dinko Štimac. Prošlog je mjeseca istu operaciju izveo na Sandrinu lijevom oku.  Riječ je o dvosatnoj operaciji, prvi put obavljenoj u KBC-u Rijeka. Ona se primjenjuje kod pacijenata kod kojih se iza oka nalazi neka patološka tvorba koja oko gura prema van. Najčešće je to dobroćudan tumor ili masno tkivo koje nabuja zbog hormonalnih poremećaja.

Sandra je bolovala od pretjeranog rada štitne žlijezde. Štitnjača joj je uklonjena prije pet godina, ali je kao posljedica ostalo nabujalo tkivo u oku. Zbog tog tkiva visoki je tlak iza očne jabučice gurao oko prema van. To je prije svega bio funkcionalni problem zbog kojeg je Sandra dugo imala bolove i dvoslike pred očima, ali jednako tako i estetski.

- Po sredini glave režemo vlasište da bismo odvojili prednji dio sljepoočnog mišića od kosti do uha te skidamo gornji i bočni zid koštane šupljine, u kojoj je oko. Potom otvaramo ovojnicu oko masnog tkiva iza očne jabučice pri čemu se zbog tlaka masno tkivo ispupči prema šupljini nastaloj skidanjem kosti te prema moždanoj ovojnici. Tad se tlak smanjuje u šupljini lubanje, gdje je oko, i ono se zato automatski povlači unutra - objašnjava prof. dr. Štimac tijek operacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oporavak od tri tjedna

Kaže da je nakon operacije prvog oka kući išla već treći dan. Kompletan oporavak je trajao tri tjedna. Sandra je sretna jer joj, kaže, čak ni glavu nisu morali obrijati kad su radili rez po sredini vlasišta. I prof. dr. Štimac potvrđuje da je riječ o jednostavnoj, brzoj i bezbolnoj operaciji bez potencijalnih ozbiljnih komplikacija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a