Obavijesti

News

Komentari 51

Sanja Milanović je u riječkoj OŠ Trsat predstavila Poligon

Sanja Milanović je u riječkoj OŠ Trsat predstavila Poligon
10

Supruga premijera Milanovića, Sanja Musić Milanović, u riječkoj je osnovnoj školi predstavila projekt Poligon koji sadrži kineziološka pomagala i elemente za vježbu

VIDEO

Priča Poligona za tjelesnu aktivnost krenula je iz osobnog iskustva kao majke dvoje djece te istraživanja koje je pokazalo da u Hrvatskim školama djeca općenito vrlo malo vježbaju iz razloga što mnoge škole nemaju dvorane za vježbanje i često ovise o vremenskim uvjetima. Konkretno, od 878 matičnih škola njih 120 nema sportsku dvoranu, a od 1035 područnih tek njih 34 ima. To nas je potaklo u osmišljavanje ovakvog jednog Poligona, koji školarcima omogućuje vježbanje u učionicama te malim prostorima - na današnjoj prezentaciji Poligona u riječkoj OŠ Trsat rekla je voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Musić Milanović. 

Praktičan, mobilan, šaren, mekan, veseo i zabavan Poligon sastoji se kinezioloških pomagala te 25 didaktičkih elemenata za vježbu koje se mogu postaviti u vanjskom ili unutarnjem prostoru od tek tridesetak kvadrata. Elementi su lako izvedivi, nimalo ne izazivaju frustracije, nitko se na njima ne može ozlijediti, a pokazalo se da 96% djece čak preferira vježbe na poligonu naspram onih u sportskoj dvorani, dodala je Milanović.

Goran Kovačić/PIXSELL

Uz poligon osmišljene su i svakodnevne desetominutne vježbe za djecu od prvog do četvrtog razreda, ali primjenjivih i za one starije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S ciljem unapređenja i promicanja zdravlja i tjelesne aktivnosti kod djece i mladih, uspješan provedeno pilot projekt, koji je pozitivno ocijenjen od struke - Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Kineziološkog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, do sada je rezultirao opskrbu Poligona za 120 matičnih škola, koje nemaju potrebne materijalne, tehničke i prostorne uvjete za provedbu nastave,a a uz pomoć EU fondova očekuje se opskrba i ostalih područnih škola.

- Vrijednost gradnje sportskih dvorana za škole koje ih nemaju procjenjuje se na oko milijardu kuna, a ovako smo iste opremili tisuću puta manjim iznosom te učinili najbolje što se može kako bi djeca zavoljele i bavila se tjelesnom aktivnošću te živjela zdravo - kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Nešto manje od milijun kuna uloženih za kupnju 120 kompleta didaktičke opreme u sklopu nacionalnog programa "Živjeti zdravo", uz pomoć Ministarstva zdravlja osigurao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Uz to, HZJZ je potpisao sporazum s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Agencijom za odgoj i obrazovanje o edukaciji ravnatelja i školskih timova matičnih osnovnih škola koje nemaju sportske dvorane. 

- Tih 6.800 kuna po poligonu malo je ulaganje koje rezultira tako velikim zalogom za budućnost i zdravlje naše djece. Uhvativši se u koštac s problemom nezdrave prehrane, pretilosti te nedovoljnog kretanja i vježbanja kod naših najmlađih, uspjeli smo razviti program koji se suprotstavlja tim problemima te okreće porazne trendove (koji podrazumijevaju mijenjanje navika, prehrane, suradnje s roditeljima) u pozitivnom smjeru s ciljem svih uključenih sudionika da osiguraju potrebne uvjete osnovnoškolcima kako bi imali zdravo i aktivno djetinjstvo, što je preduvjet stvaranja dugoročnih zdravih navika - zaključio je ministra zdravlja Siniša Varga. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a