Obavijesti

News

Komentari 6

Sara (8) ne hoda i ne govori: 'S pravim veseljem odlazi u školu'

Sara (8) ne hoda i ne govori: 'S pravim veseljem odlazi u školu'
4

VELIKA SRCA: Djevojčica ima cerebralnu paralizu. Komunicira klimanjem glave i pomoću uređaja koji ‘govori’ umjesto nje. Dobila ga je zahvaljujući dobrim ljudima...

VIDEO

Sari ide odlično. S veseljem dolazi u školu. U početku su očekivanja bila mala, no kad smo vidjeli da može više i da dobro pamti, dajemo joj više zadataka.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:19

Kaže to Ana Žalac, asistentica u nastavi djevojčice s cerebralnom paralizom Sare Holjević (8) iz Mikšića u Karlovcu. Sara je ove školske godine krenula u prvi razred u Osnovnoj školi Turanj. Pohađa redovitu nastavu po prilagođenom programu. Sara ne može hodati niti govoriti, a komunikaciju ostvaruje pogledom i klimanjem glave. Njezinu napretku pomogao je Tobii komunikator. Nabavili su ga prošle godine nakon humanitarne akcije. Moderan uređaj sličan tabletu namijenjen je za komunikaciju osoba koje ne mogu govoriti. On sad umjesto Sare govori. Kad ona pogleda sliku mame, Tobii će je pozvati.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uređaj vrijedan 43.600 kuna lani je djevojčici kupio i donirao karlovački poduzetnik Nikola Hanžel. Sarini roditelji Snježana i Daniel sretni su što su djevojčicu u školi odlično prihvatili.

- Svi su u školi susretljivi i zbilja sam im svima zahvalna na podršci. Svi se puno trude i pomažu, od učiteljica, asistentice, defektologinje, spremačica, kuhara... Trenutačno se Sari u Dubravi izrađuje osobni komunikator koji će svakodnevno koristiti i još više poboljšati komunikaciju. Ovim putem se još jednom zahvaljujem dobrim ljudima koji su nam pomogli, gospodinu Hanželu koji je kupio uređaj i svima koji su nam donirali novac - rekla je Snježana, Sarina majka.

- Engleski joj ide odlično. Ugodno nas je iznenadila. Koliko god joj se zada, vrlo dobro pamti, usvaja i nauči. Na prvom polugodištu na nastavi smo se dosta koristili Tobii komunikatorom, a sad smo pauzirali jer smo nedavno bili na edukaciji na kojoj smo učili nešto novo te ćemo ga uskoro s novim materijalima ponovno uvesti. Uglavnom radimo pomoću sličica. Ostali učenici su je odlično prihvatili, često joj prilaze, postavljaju joj pitanja, pokazuju joj svoje radove, pitaju je bi li se igrala s njima, stalno je pokušavaju uključiti u komunikaciju - dodaje asistentica Ana Žalac.

U humanitarnoj akciji za Saru, koja je završila lani u veljači, prikupljeno je i oko 160.000 kuna. Novac je Sari potreban za terapijske vježbe u Krapinskim toplicama kojima ojačava mišiće i trup.

- Novac još koristimo za vježbe za ciklus terapija Thera Suit u Krapinskim toplicama koje se izvode u posebnom odijelu pričvršćenom špagama koji joj daje osjećaj ravnoteže. Novac će biti dostatan još za ovu godinu, a na njih idemo tijekom praznika. Najveća želja nam je da Sara bude što samostalnija i da stane na noge. Vježbe su vrlo važne kako bi joj se ojačali mišići i kako bi jednog dana samostalno prohodala – dodaje Snježana koja Saru svaki tjedan vodi logopedu, defektologu, na fizikalne vježbe, bolničke i privatne, tijekom ljepšeg vremena i na rehabilitacijsko jahanje... Dan terapije u Krapinskim toplicama stoji 50 kuna, a trotjedni ciklus 11.250 kuna, sat privatnih fizikalnih terapija 200 kuna...

U školi priznaju da im je Sara bila izazov.

- Sara nam je prvo dijete s višestrukim teškoćama u redovitoj nastavi i jedno od troje djece u Hrvatskoj koja s ovakvim teškoćama pohađaju redovitu nastavu po prilagođenom programu s asistentom. To nam je veliki izazov, no sve je lakše. Još bi nam samo bilo potrebno da se u učionici uredi neki kutak, da nam se donira sklopiva strunjača gdje bi se ona mogla leći, malo odmoriti i ispružiti – rekla je Diana Selman, Sarina učiteljica. Sari je vrlo teško tri, četiri sata sjediti.

Ako netko može donirati sklopivu strunjaču OŠ Turanj kako bi olakšali Sari boravak u školi ili želi financijski pomoći obitelji oko troškova terapije, može se javiti mami Snježani na 098 167 1418.

Uređaj pomaže reći što želi jesti, kamo ići...     

Sara pomoću njega govori što želi raditi, što jesti, kamo ići..., kaže mama. Učiteljica dodaje da se i oni upoznaju s radom, a da je Grad školi kupio računalo koje stavlja materijale na Tobii.     

  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović