Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Sašili šal za Angelu Merkel, a Bandić još uvijek nije na redu

Senat je na današnjoj sjednici izglasao dnevni red, a na njemu nema točke o doktoratu Milana Bandića. No ne bi bilo prvi put da rektor i na samoj sjednici dodaje točke.

Foto: Filip Kos/PIXSELL
9 komentara

Radi li se tu o nekakvom vraćanju duga, teško je reći, ali ni tu insinuaciju ne možemo odbaciti.

Ovo je drugi slučaj da je dodjeljivanje počasnog doktorata izazvalo raskol među fakultetima, nakon onog Draganu Čoviću, komentirao je za 24sata Damir Bakić, sveučilišni profesor i bivši član Senata. Točka o počasnom doktoratu zagrebačkom gradonačelniku nije se našla ni na dnevnom redu sjednice Senata zagrebačkog sveučilišta koja se redovito održava utorkom.

Kako saznajemo, u ponedjeljak još nije bilo gotovo izvješće Povjerenstva za počasni doktorat, koje je uvjet da se o točki raspravlja pa kako nam javljaju Senat je izglasao dnevni red sjednice, a na njemu točke o Milanu Bandiću nema, stoga će Bandićev doktorat morati pričekati. No ne bi bilo prvi put da rektor i na samoj sjednici dodaje točke.

Također, saznajemo da su prošli tjedan izrađeni šal te svečana oprema za dodjelu doktorata, no radi se o šalu za Angelu Merkel, a ne Bandića.

- Takvu smo situaciju imali i kad se pokrenuo sami postupak, na licu mjesta smo dobili točku bez adekvatne dokumentacije i plodonosne rasprave - kazala je Vesnica Garašić, predstavnica sindikata u Senatu.

Senat Sveučilišta u Zagrebu ima ukupno 70 članova. Članovi su 54 zaposlenika u znanstveno-nastavnim i umjetničko-nastavnim zvanjima, četiri predstavnika nastavnih i suradničkih zvanja te 11 predstavnika studenata. Da bi se odluka o dodijeli počasnog doktorata treba imati 36 glasova.

Boras je do sada imenovao tri počasna doktora: Stanko Lasić (lektor i predavač na Sorbonneu), Dragan Čović (predsjednik HDZ BiH), Daniel Hagege (biolog). Ukupno na Sveučilištu je 100 počasnih doktora znanosti, a Bandić bi mogao biti 101.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Čak devet Fakulteta se izjasnilo protiv dodjeli doktorata:

Učiteljski - ima jednog predstavnika, dekana Sinišu Opića

Filozofski - tri su predstavnika, dekanica Vesna Vlahović-Štetić, profesor Neven Jovanović te profesorica Đurđica Čilić Škeljo. Pouzdano se zna da će sva tri predstavnika glasovati protiv.

Prirodoslovno-matematički - ima pet predstavnika, a neslužbeno doznajemo da će svi glasovati protiv i poslušati svoje Vijeće

Arhitektonski - predstavnik dekan Krunoslav Šmit će s obzirom na to da je na sjednici Fakultetskog vijeća glasovao protiv, tako biti i na sjednici Senata.

Pravni - na Fakultetskom vijeću je dekan Gliha glasovao protiv pa se tako i na Senatu to očekuje.

Fakultet političkih znanosti - imaju jednog predstavnika, dekana Zorana Kurelića, koji će prema informacijama koji imamo glasovati protiv

Muzička akademija - predstavnik čovjek koji je predložio da se Bandiću dodijeli počasni doktorat, dekan Dalibor Cikojević pa se pretpostavlja da će glasovati suprotno odluci Vijeće Akademije i biti za dr. Bandića.

Akademija dramske umjetnosti - imaju dva predstavnika, dekanicu Franka Perković Gamulin koje će, vrlo vjerojatno biti protiv, dok će profesor Enes Midžić, navodno, biti za. Naime, Midžić kojem je Boras prepustio da mu organizira izbore za rektora, ali i svečanu komemoraciju proglašenja rektora.

Edukacijsko-rehabilitacijski - imaju jednog predstavnika, dekanicu Snježanu Sekušak Galešev, a s obzirom na glasovanje u Fakultetskom vijeću, bit će protiv.


Po našoj matematici, glasovanje će biti vrlo jednostavno i ubrzo ćemo imati dr. Bandića. Naime, Boras je i na zadnjim izborima za rektora pobijedio s 54 od ukupno 70 glasova, a ova odluka će, uzimajući u obzir kako su se Fakulteti izjašnjavali, imati samo 13 glasova protiv. Možemo isključiti 11 predstavnika studenata, mahom iz zavičajnih udruga, koji su godinama čvrsto uz rektora i do sada su izglasavali sve Borasove želje.

- Ne postoji nijedan fakultet koji na neki način ne surađuje s Gradom Zagrebom, bilo da se radi o parkiralištu ili nekim prostorima koji su u vlasništvu grada. I u tome nema ništa problematično ako je sve po zakonu. Nažalost, Boras i Bandić su vam slične osobe, obojica imaju sličan način upravljanja i pogodovanja. To rade dobro jer imaju veliku podršku i nema nikakvih dokazanih nelegalnih radnji - rekao je Bakić, a Vesnica Garašić zaključuje:

- Dosad su mahom bili predloženi vrsni stručnjaci koji su pridonijeli akademskoj zajednici, sve do Čovića i Bandića, koji po meni, ali i, kao što vidimo, po mnogim drugima, nisu zaslužili tu titulu. Kakvu poruku šaljemo našim studentima?

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message