Obavijesti

News

Komentari 97

Plenković potvrdio: 'Filipović, Piletić i Šimpraga su ministri'

Plenković potvrdio: 'Filipović, Piletić i Šimpraga su ministri'

Uoči sastanka, uz koalicijske partnere, u Banske dvore ušli su i vjerojatni novi ministri, čiji je imenovanje potvrđeno iz neslužbenih izvora

VIDEO

U Banskim dvorima premijer Andrej Plenković okupio je partnere i predstavio im svoj prijedlog mini rekonstrukcije Vlade. Na sastanak stigli uskoro bivši članovi Vlade Tomislav Ćorić, koji odlazi svojevoljno te Josip Aladrović i Boris Milošević koji su pod teretom istraga, ali i njihove buduće zamijene Davor Filipović, Marin Piletić i Anja Šimpraga

Oproštaj od trojice ministara: 'Nadam se ponovnoj suradnji, možda čak i u istom svojstvu'
Oproštaj od trojice ministara: 'Nadam se ponovnoj suradnji, možda čak i u istom svojstvu'

Aktualna saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga će postati novom potpredsjednicom Vlade i na tom mjestu zamijeniti Borisa Miloševića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izrazio je zadovoljstvo u dogovoru koju je postignut sa sindikatima, a radi se, kako kaže, o tri bitne točke: povećanju sredstava za sistematski pregled s 500 na 1200 kuna, povećanju troška za benzin s 1 kune po kilometru na 1,35 kuna plus kolektivni mehanizam od 10 posto te osnovica se povećala za 4 posto.

- Pratit ćemo našu temeljnu želju, a to je da plaće rastu - rekao je te dodao da su prosječne plaće u njegovom mandatu porasle za 32 posto. 

- Svi ciljevi koje smo kazali u programu izbornom, ali i programu Vlade, kada je riječ o politici plaća su ostvareni - rekao je premijer.

'Svatko je doprinio na svoj način'

Na današnjoj sjednici Vlade razgovarali su o tri velike točke: nacionalni program reformi u okviru EU semestra, program konvergencije i novim ministrima.

- Izravno sam se zahvalio potpredsjedniku Miloševiću, ministru Aladroviću i ministru Ćoriću na doprinosu našoj Vladi dosad. Svatko je doprinio na svoj način. Ćorić od prvog dana je sa mnom u Vladi, Aladrović je došao u ljeto 2019. a Milošević od ljeta 2020.  - kazao je Plenković napominjući kako mu je žao što odlaze iz njegovog tima.

HDZ-ov Davor Filipović će zamijeniti dosadašnjeg ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, a HDZ-ov saborski zastupnik Marin Piletić će umjesto Josipa Aladrovića postati ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ćorićeva zadnja sjednica Vlade: 'Ostavljam ekipu, naravno da se tad ne osjećate najbolje'
Ćorićeva zadnja sjednica Vlade: 'Ostavljam ekipu, naravno da se tad ne osjećate najbolje'

- Ćoriću slijede neki novi poslovni izazovi, to je naš dogovor koji traje zadnjih otprilike 7-8 mjeseci, a sada je došao trenutak da se taj dogovor i realizira, što se tiče Miloševića i Aladrovića koji su opterećeni ovom situacijom koja se tiče aktivnosti DORH-a, mi smo još u subotu kada je bio slučaj s ministrom Horvatom dogovorili da su njihovi mandati na raspolaganju i da ćemo procijeniti kada je trenutak primjeren da oni napuste Vladu kako bi njima bilo lakše i kako ne bi opterećivali imidž Vlade - rekao je Plenković. 

'Aladroviću i Miloševiću vrata Vlade su otvorena, ako dokažu nevinost'

- Međutim, ako se njima ne dokaže krivnja ili ako oni pokažu u tom procesu svoju nevinost, vrata ove Vlade su im otvorena i vjerujem da će oni, kao što su davali doprinos do sada, možda biti u mogućnosti to činiti i u budućnosti - dodao je.

Istaknuo je kako troje novih članove Vlade to zna već 20-ak dana. Odbacio je teze da je 15 kandidata do sada odbilo biti ministrima.

- Lažne teze koje se plasiraju da je teško naći ministre su netočne. Više ljudi pristali su biti ministri - tvrdi premijer. 

Naveo je i kako je troje novih ministara po profilu vrlo slično ljudima koji odlaze. Napominje da su kandidati za nove članove Vlade bili njegov prvi i jedini izbor, a veseli se njihovom budućem doprinosu. Uvjeren je da će svo troje brzo 'pohvatati konce'. 

- Riječ je o jednoj novoj generaciji, oni su jako mladi, to govori da idemo u jedan trend političkog pomlađivanja Vlade i sutra je dinamika već dogovorena - rekao je Plenković.

Postavilo se pitanje hoće li biti novi krug rekonstukcije, budući da su partneri zagovarali da se ide u šire osvježenje Vade. Plenković je ponovio kako je on taj koji o tome odlučuje, a ne partneri.  

- Bude li potrebe za dodatnim modifikacijama to ću učiniti - poručio je. 

Plenković: Očekujemo da će u 2022. BDP porasti za tri posto
Plenković: Očekujemo da će u 2022. BDP porasti za tri posto

Ćorić nastavlja karijeru u HNB-u?

Istaknuo je kako je Ćorić imao želju nastaviti raditi u HNB-u.

- HDZ će tražiti podršku partnera da postane jedan od viceguvernera HNB-a, a što se tiče ostalih stvar je jasna. Ne krijem zadovoljstvo s Miloševićem i Aladrovićem - govori premijer. 

Plenković je nove ministre predstavio nakon završetka sastanka, a kako je najavio Sabor bi ih trebao izglasati u petak. Prije same potvrde kandidati za ministre bit će saslušani na nadležnim saborskim odborima. Nadležni saborski odbori u četvrtak će od ranog jutra saslušavati troje kandidata za nove članove Vlade. 

Prema saborskim pravilima rasprava o ministrima, koji se u Vladu imenuju naknadno, ne održava se na plenarnoj sjednici, nego samo na resornim odborima. Praksa je da ih na odborima predstavi sam premijer, a zastupnici im pritom mogu postavljati pitanja na koja su dužni odgovoriti.

Na sjednici Sabora o povjerenju se potom glasuje bez rasprave. Da bi novi ministri bili potvrđeni moraju dobiti glasove minimalno 76 zastupnika. Nakon što ih potvrdi Sabor novi ministri polažu prisegu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina