Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
47 komentara

Fuchs: Ministrica mi ništa ne može narediti, niti mogu ja njoj

Razgovarali smo o planovima Ekspertne radne skupine i usuglasili smo se. Danas je rok za predaju neke dokumentacije, a sutra će biti imenovanje ERS-a, istaknula je ministrica Divjak

Foto: Pixsell
47 komentara

Nakon sastanka ministrica Divjak i posebni savjetnik premijera Radovan Fuchs istaknuli su da je sastanak bio konstruktivan. 

- Razgovarali smo o planovima Ekspertne radne skupine i usuglasili smo se. Danas je rok za predaju neke dokumentacije, a sutra će biti imenovanje ERS-a - istaknula je ministrica Divjak. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Dodala je kako će radna skupina biti smještena u Berislavićevoj ulici te da već sad imaju oko nekoliko desetaka mentora. 

Ministrica je demantirala i nagađanja brojnih kritičara reforme koji su tvrdili da ni jedna nakladnička kuća neće ponuditi udžbenike za eksperimentalnu reformu. 

- Danas smo dobili iskaze interesa od 10 nakladničkih kuća za udžbenike. Svim "nevjernim Tomama" koji su mislili da neće biti udžbenika, bit će ih za svaki predmet - rekla je Divjak te dodala da je dosta ponuda došlo upravo za matematiku, što ju jako veseli. 

Istaknula je da će krajnji rok da se sve kompletira biti kraj svibnja. 

Radovan Fuchs istaknuo je da će učiniti sve kako bi svi koraci bili prema strategiji i planu. 

- Nakon sastanka ERS-a podijelit ćemo zadatke, idemo dalje što je moguće bržim tempom - istaknuo je. 

Ministrica Divjak nadovezala se i kako smatra da sve ide odličnim tempom i da će sve biti spremno početkom rujna, još jednom demantirajući neke navode kako se reforma odvija prebrzo. 

Na pitanje tko je "glavni" kada se radi o kurikularnoj reformi, Divjak je objasnila kako svatko ima svoje zadaće

- Netko tko je ministar ima vrlo jasne odgovornosti temeljem zakona i Ministarstvo je u reformi nadležno za nju. No, važno je da se uspostavi sinergija i s ostalim tijelima - objasnila je. 

Nakon ostalih potpitanja o "hijerarhiji" tijela za provedbu reforme, Fuchs je istaknuo kako mu "ministrica ne može ništa narediti, ni ja ne mogu ništa narediti njoj". 

Patrik Macek/Pixsell PONIŠTILI NATJEČAJ Fuchs zasad neće biti voditelj, ali će biti Plenkijev savjetnik

Podsjetimo, Posebno stručno povjerenstvo (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije prošli tjedan je na telefonskoj sjednici odabralo 12 članova Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme te je poništilo natječaj za voditelja ERS-a.

Andrej Plenković je, kao predsjednik PSP-a, imenovao bivšeg HDZ-ovog ministra obrazovanja Radovana Fuchsa za posebnog savjetnika Vlade za koordinaciju rada ERS-a. 

PRIVREMENO? Nasljednik: Veterinar iz dvorca spašava reformu obrazovanja

Ministrica Divjak je čestitala Fuchsu i kazala da vjeruje u dobru suradnju. Objasnila je da su savjetodavna uloga i uloga ERS-a bitne iako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ono koje vodi procese reforme obrazovanja. 

KURIKULARNA REFORMA Glunčić ispada iz igre, Divjak: Izbor Fuchsa nije moj poraz...

Fuchs je, gostujući jutros na N1, rekao da njega smijeniti može samo premijer Plenković, a ne eventualno nezadovoljstvo HNS-a. Najavio je da će pozvati i Borisa Jokića, bivšeg voditelja kurikularne reforme, kao i ostale koji su sudjelovali u njenom začetku. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message