News

Komentari 4

Sastali se Plenković i Čović: Komentirali izbore u Mostaru

Sastali se Plenković i Čović: Komentirali izbore u Mostaru

Naglašeno je kako je HDZ u potpunosti posvećen zaštiti hrvatskoga naroda i njegovih prava te osnaživanju demokratskih procesa i europske BiH...

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sastao se danas u Središnjici Hrvatske demokratske zajednice s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Draganom Čovićem. Razgovarali su o nizu tema, s posebnim osvrtom na lokalne izbore koji su se održali 20. prosinca u Mostaru nakon 12 godina.

Pozdravili su konačno održavanje lokalnih izbora te ih naznačili kao iznimno bitne za izgradnju i razvoj europske Bosne i Hercegovine, koja je također osobito važna za Republiku Hrvatsku – kao susjednu zemlju i dugogodišnjeg predanog partnera na tom putu.

Predsjednik Plenković naglasio je kako se u RH pomno prati izborni proces u Mostaru i razvoj događaja, obzirom na veliku važnost ovih lokalnih izbora i legitimne zastupljenosti hrvatskog kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH. Naglašeno je kako je HDZ u potpunosti posvećen zaštiti hrvatskoga naroda i njegovih prava te osnaživanju demokratskih procesa i europske BiH, zbog čega se sa zabrinutošću primaju brojne informacije o mogućim nepravilnostima i propustima.

Dr. Čović detaljno je informirao predsjednika Plenkovića, kao zagovaratelja europskog puta BiH, o sve jasnijem pokušaju dubokog kompromitiranja izbornih rezultata u Mostaru, ističući demokratsku narušenost procesa i, kako smatra, narušavanje političkog dijaloga te negativno utjecanje na europski put. Istaknuo je žaljenje zbog činjenice da se izborni proces, na kojega se čekalo 12 godina, ponovno ugrožava.

Kazao je i kako je od međunarodnih dužnosnika, kojima je uputio pismo, zatražio pomoć za zajedničku zaštitu poštenog, demokratskog i transparentnog izbornog procesa te očuvanje stvarne preslike izborne volje žitelja Mostara. Također, razgovarali su i o pismu koje je dr. Čović 22. prosinca uputio europskim partnerima. Dužnosnici su iskazali povjerenje u očuvanje izbornog procesa te iznova pozvali nadležna tijela u BiH i relevantne međunarodne partnere da učine sve u cilju očuvanja integriteta izbora u Mostaru.

Najčitaniji članci