News

Komentari 0

Sastali se Zuckerberg i Trump: 'Nećemo prodati Facebook!'

Sastali se Zuckerberg i Trump: 'Nećemo prodati Facebook!'

Čelnik Facebooka Mark Zuckerberg imao je "konstruktivan sastanak" s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u četvrtak u Bijeloj kući, izvijestili su iz kompanije

Zuckerberg se sastao s "kreatorima politikama kako bi poslušao što ih brine i razgovarao o regulaciji interneta u budućnosti", rekao je glasnogovornik Facebooka. 

- Imao je konstruktivan sastanak s predsjednikom Trumpom u četvrtak u Bijeloj kući, poslao je Daniel Roberts u priopćenju emailom.  

Trump je tvitao da je imao "ugodan sastanak s Markom Zuckerbergom u Ovalnom uredu", ne navodeći detalje. 

Zuckerberg, koji je prošle godine posjetio Capitol Hill i svjedočio pred američkim Kongresom zbog skandala tvrtke Cambridge Analytica, susreo se u četvrtak prije sastanka s Trumpom i s brojnim republikancima, uključujući senatore Josha Hawleya i Johna Cornyna.

Hawley je tvitao da je izazvao osnivača Facebooka da pokaže da je kompanija "ozbiljna u vezi pristranosti, privatnosti i konkurencije" prodajom WhatsAppa i Instagrama i omogućavanje neovisnoj, trećoj strani nadzor nad cenzurom.

- Odgovorio je ne na oba (prijedloga), tvitao je senator. 

Cornyn je rekao da su na "otvorenom sastanku punom poštovanja raspravljali o odgovornostima društvenih medija, regulacijskim prijedlozima, izbornoj sigurnosti, privatnosti i cenzuri konzervativnih glasova na društvenim medijima". 

Facebook je jedna od najvećih tehnoloških tvrtki od koje je pravosudni odbor američkog Kongresa zatražio emailove i pravne podneske ranije ovog mjeseca. 

Savezni regulatori i glavni tužitelji gotovo svih 50 američkih država također su pokrenuli vlastite istrage Facebooka i Googlea. 

Društveni medij je kritiziran jer je dopustio trolovima koje je navodno podupirala Rusija da objavom oglasa utječu na predsjedničke izbore 2016. na kojima je Trump došao na vlast. 

U srpnju je američka vlada kaznila Facebook s pet milijardi dolara zbog kršenja privatnosti korisnika nakon što su iscurili podaci gotovo 87 milijuna korisnika kojima je pristupio Cambridge Analytica, politička konzultanska tvrtka sa sjedištem u Londonu koja je radila na Trumpovoj izbornoj kampanji 2016. 

(mz)

Najčitaniji članci