Obavijesti

News

Komentari 2

Sastanak 22 zemlje u Beču: Žele suzbiti krijumčarenje ljudi

Sastanak 22 zemlje u Beču: Žele suzbiti krijumčarenje ljudi
3

Robusno upravljanje vanjskim granicama, borba protiv krijumčarenja ljudi, brže procedure, dosljedan pristup repatrijaciji i strateška suradnja s trećim zemljama teme su o kojim će se raspravljati u iduća tri dana

VIDEO

Predstavnici iz 22 zemlje su se okupili na ''Joint Coordination Plattform (JCP)'',  trodnevnoj konferenciji u Beču na temu repatrijacije migranata. Riječ je o suzbijanju ilegalnih migracija, odnosno povratka pojedinaca koji nemaju pravo boravka u određenoj zemlji dolaska. Domaćin konferencije i ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP) je istaknuo kako je u fokusu stvaranje saveza protiv krijumčarenja ljudi, a planovi kako bi to trebalo izgledati u praksi već su stavljeni na stol.

- Fokus naših napora je na formiranju saveza protiv krijumčarenja. Konferencija o repatrijaciji važan je način da se krijumčarima ljudi, jednoj od najvećih i najnehumanijih grana organiziranog kriminala,  uskrati njihova mogućnost djelovanja – rekao je ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP).

Održan panel Konferencije o budućnosti Europe u Zagrebu
Održan panel Konferencije o budućnosti Europe u Zagrebu

Robusno upravljanje vanjskim granicama, borba protiv krijumčarenja ljudi, brže procedure, dosljedan pristup repatrijaciji i strateška suradnja s trećim zemljama teme su o kojim će se raspravljati u iduća tri dana. Austrija se odlučno protivi distribuciji tražitelja azila unutar EU.

Nadaju se kako će uspostaviti mehanizam repatrijacije u zemljama zapadnog Balkana i podržati ih u repatrijacijama prije nego se ilegalni migranti domognu Europe. Posebna podrška biti će pružena Bosni i Hercegovini, čiji Ministar obrane Sifet Podžić je tijekom prošlogodišnjeg sastanka u Austriji zahtijevao da Hrvatska otvori granice kako bi mogli migrante propustiti tamo. Naime, problematika migranata koji se zadržavaju u BiH kao tranzicijskoj zemlji povećava mogućnost radikalizacije od strane lokalnih ekstremističkih skupina, predstavljajući EU sigurnosne prijetnje. Inicijativa od strane Austrije za rješavanje tog sigurnosnog problema dolazi u obliku edukacije kako da se pridruže njihovim čarter letovima za povratak migranata.

Moldavac švercao migrante, bježao policiji i skrivio sudar. Dan kasnije ulovili ga na Maclju
Moldavac švercao migrante, bježao policiji i skrivio sudar. Dan kasnije ulovili ga na Maclju

- Austrija podržava Bosnu i Hercegovinu omogućavajući bosanskim dužnosnicima da pohađaju tečajeve u Austriji i da se pridruže austrijskim čarter letovima za repatrijaciju. Ovo znanje također je namijenjeno osiguravanju usklađenosti sa standardima koji se očekuju u okviru vladavine prava – rekao je Gerhard Karner (ÖVP).

Bosanski Ministar unutarnjih poslova Selmo Cikotić nam je potvrdio kako unutar Bosne postoje određeni sigurnosni problemi po pitanju terorizma i ekstremizma međutim on ne vidi BiH kao prijetnju EU već prije svega partnera.

Istaknuo je kako se broj migranata koji se nalaze u BiH znatno smanjio. Od prijašnjih godina kada se kretao između 8 i 12 tisuća, trenutno iznosi 2 tisuće.

Kod Kanara spašeno 86 afričkih migranata u samo dva čamca
Kod Kanara spašeno 86 afričkih migranata u samo dva čamca

- Prošle godine smo u matične zemlje vratili oko 500 migranata, a 400 ih je vraćeno jer su naše obavještajne i sigurnosne službe te pojedince smatrale ugrozama za nacionalnu sigurnost – iznio je Cikotić konkretne brojke po pitanju repatrijacija.  

Litva planira postaviti kamere duž cijele granice s Bjelorusijom
Litva planira postaviti kamere duž cijele granice s Bjelorusijom

Na konferenciji sudjeluju predstavnici: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Belgije, Bugarske, Njemačke, Danske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Švedske, Švicarske i Slovačke, iz Slovenije, Češke Republike i Mađarske. U ime Hrvatske na konferenciji se nalazi državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca