News

Komentari 2

Sastanak 22 zemlje u Beču: Žele suzbiti krijumčarenje ljudi

Sastanak 22 zemlje u Beču: Žele suzbiti krijumčarenje ljudi

Robusno upravljanje vanjskim granicama, borba protiv krijumčarenja ljudi, brže procedure, dosljedan pristup repatrijaciji i strateška suradnja s trećim zemljama teme su o kojim će se raspravljati u iduća tri dana

Predstavnici iz 22 zemlje su se okupili na ''Joint Coordination Plattform (JCP)'',  trodnevnoj konferenciji u Beču na temu repatrijacije migranata. Riječ je o suzbijanju ilegalnih migracija, odnosno povratka pojedinaca koji nemaju pravo boravka u određenoj zemlji dolaska. Domaćin konferencije i ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP) je istaknuo kako je u fokusu stvaranje saveza protiv krijumčarenja ljudi, a planovi kako bi to trebalo izgledati u praksi već su stavljeni na stol.

- Fokus naših napora je na formiranju saveza protiv krijumčarenja. Konferencija o repatrijaciji važan je način da se krijumčarima ljudi, jednoj od najvećih i najnehumanijih grana organiziranog kriminala,  uskrati njihova mogućnost djelovanja – rekao je ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP).

Robusno upravljanje vanjskim granicama, borba protiv krijumčarenja ljudi, brže procedure, dosljedan pristup repatrijaciji i strateška suradnja s trećim zemljama teme su o kojim će se raspravljati u iduća tri dana. Austrija se odlučno protivi distribuciji tražitelja azila unutar EU.

Nadaju se kako će uspostaviti mehanizam repatrijacije u zemljama zapadnog Balkana i podržati ih u repatrijacijama prije nego se ilegalni migranti domognu Europe. Posebna podrška biti će pružena Bosni i Hercegovini, čiji Ministar obrane Sifet Podžić je tijekom prošlogodišnjeg sastanka u Austriji zahtijevao da Hrvatska otvori granice kako bi mogli migrante propustiti tamo. Naime, problematika migranata koji se zadržavaju u BiH kao tranzicijskoj zemlji povećava mogućnost radikalizacije od strane lokalnih ekstremističkih skupina, predstavljajući EU sigurnosne prijetnje. Inicijativa od strane Austrije za rješavanje tog sigurnosnog problema dolazi u obliku edukacije kako da se pridruže njihovim čarter letovima za povratak migranata.

- Austrija podržava Bosnu i Hercegovinu omogućavajući bosanskim dužnosnicima da pohađaju tečajeve u Austriji i da se pridruže austrijskim čarter letovima za repatrijaciju. Ovo znanje također je namijenjeno osiguravanju usklađenosti sa standardima koji se očekuju u okviru vladavine prava – rekao je Gerhard Karner (ÖVP).

Bosanski Ministar unutarnjih poslova Selmo Cikotić nam je potvrdio kako unutar Bosne postoje određeni sigurnosni problemi po pitanju terorizma i ekstremizma međutim on ne vidi BiH kao prijetnju EU već prije svega partnera.

Istaknuo je kako se broj migranata koji se nalaze u BiH znatno smanjio. Od prijašnjih godina kada se kretao između 8 i 12 tisuća, trenutno iznosi 2 tisuće.

- Prošle godine smo u matične zemlje vratili oko 500 migranata, a 400 ih je vraćeno jer su naše obavještajne i sigurnosne službe te pojedince smatrale ugrozama za nacionalnu sigurnost – iznio je Cikotić konkretne brojke po pitanju repatrijacija.  

Na konferenciji sudjeluju predstavnici: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Belgije, Bugarske, Njemačke, Danske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Švedske, Švicarske i Slovačke, iz Slovenije, Češke Republike i Mađarske. U ime Hrvatske na konferenciji se nalazi državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras. 

Najčitaniji članci