Obavijesti

News

Komentari 0

'Sat sudnjeg dana': Još samo tri minute do propasti svijeta

'Sat sudnjeg dana': Još samo tri minute do propasti svijeta
2

Znanstvenici ističu da je svijet i dalje u velikoj opasnosti te da je situacija bila jedino gora tijekom Hladnog rata. U opasnosti i je i društvo i okoliš u kojemu obitava...

VIDEO

Preostale su samo tri minute do propasti svijeta. Predviđa to “Sat sudnjeg dana”, simbolično odbrojavanje do kraja svijeta kojim znanstvenici upozoravaju na opasnosti u društvu i okolišu.

Svake godine znanstvenici rade procjenu koliko se svijet približio svojoj propasti. Ovoga puta kazaljka se nije približila “ponoći”, no nije se ni odmaknula iz opasne zone. Ostala je na tri minute do ponoći, a to je i dalje druga najteža procjena dosad.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:16

- Ako ne promijenimo način na koji razmišljamo, čovječanstvo će biti u ozbiljnoj opasnosti. Svijet mora poduzeti akcije da smanji prijetnje. No samo ako ih pošteno priznamo i ozbiljno se uhvatimo u koštac sa svjetskim problemima - kaže Lawrence Krauss, predsjednik udruženja Bulletin of Atomic Scientists.

Znanstvenici povezani s projektom Manhattan, koji je iznjedrio atomsku bombu, osnovali su 1945. neprofitno društvo koje upozorava na upotrebu atomskog oružja. Dvije godine poslije uveli su i simbolično odbrojavanje do propasti svijeta. Koliko će se pomaknuti kazaljke na tom “Satu sudnjeg dana” određuje odbor direktora te neprofitne znanstvene organizacije u kojoj djeluju stručnjaci za okoliš i klimu te 18 Nobelovih laureata. Ove godine nije došlo do novog pomicanja prema apokalipsi samo zbog pariškog dogovora o smanjivanju klimatskih promjena te povijesnog nuklearnog dogovora Amerike i Irana. Krauss je objavio da su ti događaji uravnotežili negativna događanja, poput tenzija između Amerike i Rusije te sjevernokorejskih nuklearnih pokušaja.

No znanstvenici ističu da je svijet i dalje u velikoj opasnosti te da je gora situacija bila jedino tijekom Hladnog rata, kad je cijeli svijet strahovao od nuklearnog rata.

1947. - Nastao 'sat sudnjeg dana'

‘Sat sudnjeg dana’ nastao je 1947. kao indikator nadolazećeg nuklearnog rata koji bi vjerojatno izbrisao civilizaciju. Znanstvenici su upozorili da ima još 7 minuta do ponoći.

1949. - Tri minute do apokalipse

SSSR je poricao, a predsjednik SAD-a Harry Truman je rekao da su Rusi testirali nuklearnu bombu. Stručnjaci su zbog toga upozorili da ima još tri minute do propasti svijeta.

1969. - Mir samo na papiru

Ugovor o neširenju nuklearnog oružja potpisalo je 190 zemalja, no mir je ostao samo na papiru. Znanstvenici su pozdravili taj ugovor te su priopćili da ima 10 minuta do ponoći.

1991. - Rezovi u naoružanju

Doba Hladnog rata je završilo, a SAD i Rusija započeli su duboke rezove u svojim nuklearnim arsenalima. Znanstvenici su tada rekli da pozdravljaju jednostranu inicijativu o smanjenju nuklearnog naoružanja. Priopćili su da svijet dijeli 17 minuta od propasti svijeta.

2007. - Sjeverna Koreja ima H-bombu

Sjeverna Koreja je u listopadu objavila da je uspješno testirala svoju prvu nuklearnu bombu. Zbog toga su stručnjaci upozorili da je svijet na rubu drugog nuklearnog doba i 5 minuta od propasti.

2012. - Sukobi i dalje ne prestaju

Znanstvenici su upozorili da smo 5 minuta od smaka svijeta zbog globalnog zatopljenja i sukoba diljem svijeta, a rješenje problema vidi se u smanjenju naoružanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa