News

Komentari 0

Saudijke će konačno dobivati pismenu potvrdu o razvodu

Saudijke će konačno dobivati pismenu potvrdu o razvodu

Nova direktiva dio je gospodarskih i društvenih reformi koje provodi prijestolonasljednik princ Mohammed bin Salman. On je ranije omogućio ženama da dolaze na nogometne utakmice

Novi zakon u Saudijskoj Arabiji trebao bi okončati praksu po kojoj su žene bivale razvedene bez njihova znanja, piše u nedjelju BBC. Sudovi će odsad morati pismeno obavijestiti žene o razvodu braka. Odvjetnici su zadovoljni što će se tako prekinuti "tajni razvodi", slučajevi u kojima muževi mogu razvrgnuti brak bez znanja njihovih supruga.

Direktiva bi trebala osigurati da žene budu svjesne svog bračnog statusa i ostvare prava poput alimentacije. Prošle je godine ukinuta desetljećima duga tradicija zabrane vožnje ženama. Pa ipak, Saudijske i dalje u brojnim aspektima života ovise o "muškim čuvarima".

- Nove mjere omogućit će da žene ostvare svoja prava nakon razvoda braka - rekla je Bloombergu odvjetnica Nisreen al-Ghamdi.

Brojne Saudijke žalile su se sudovima jer su razvedene bez njihova znanja, dodala je.

Nova direktiva dio je gospodarskih i društvenih reformi koje provodi prijestolonasljednik princ Mohammed bin Salman. On je ranije omogućio ženama da dolaze na nogometne utakmice i obavljaju poslove koji su bili tradicionalno rezervirani za muškarce. No još je puno stvari koje ne mogu raditi bez odobrenja "muških čuvara", obično supruga, oca, brata ili sina.

Tako, među ostalim, ne mogu same podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice, putovati u inozemstvo, udati se, otvoriti račun u banci ili pokrenuti posao. Sustav "muških čuvara" učinio je Saudijsku Arabiju jednom od zemalja s najvećom nejednakošću među spolovima.

Najčitaniji članci