Obavijesti

News

Komentari 105

Savjetnici Zokiju: Kreni protiv Karamarka i dobivaš izbore

Savjetnici Zokiju: Kreni protiv Karamarka i dobivaš izbore
1

Alexander Braun je izgradio imidž na novoj češkoj stranci ANO, osiguravši im čak 24 posto više zastupnika. Hoće li spasiti i nepopularna Zorana Milanovića?

VIDEO

Ivice, reci Hrvatima da ti je žao što koalicija nije ispunila obećanja i očekivanja, da je posao mnogo teži nego što se pretpostavljalo, ali i da si ostvario neke uspjehe. Ljudi imaju enorman, gotovo iracionalan kapacitet za oprost. To je Račanu u ožujku 2003. godine savjetovao David Williams, američki istraživač javnog mijenja, kojeg je tadašnji premijer angažirao da ga izvuče iz nepopularnosti u koju je zapadao. Povijest se ponavlja. Milanović će, dakako, teško priznati da nije ispunio očekivanja. Savjeti njemu nešto su drukčijeg tipa.

- Zorane, tvoja karta za spas je Tomislav Karamarko. Kampanja uoči sljedećih parlamentarnih izbora bit će personalizirana, bit će to borba između tebe i šefa HDZ-a, a tvoja je sreća što je on još nepopularniji - tako su premijeru Milanoviću navodno savjetovali američki stručnjaci koje je angažirao da ga u ovoj izbornoj godini osvježe što bolje mogu. Riječ je o američkoj konzultantskoj kući Penn Schoen Berland (PSB), konkretnije o konzultantu Alexanderu Braunu, dobitniku nagrade za konzultanta godine, koji je malenoj češkoj stranci osigurao 24 posto zastupnika.

Svoj posao u Hrvatskoj započeo je anketom, koja je pokazala da unatoč tome što su obojica kraljevi nepopularnosti, Milanović ipak postiže bolje rezultate od Karamarka. Stoga je premijerov savjetnik smislio da bi najbolje bilo da Milanović što više inzistira na personaliziranju kampanje, da svojim istupima javnosti da do znanja da birajući između HDZ-a i SDP-a zapravo biraju između njega i Karamarka. To bi, smatraju Amerikanci, mogao biti njegov ključ za otvaranje vrata iza kojih su još četiri godine mandata. Iako ovo istraživanje nije dostupno javnosti, ono se poklapa s rezultatima ankete Crodemoskopa objavljenima 6. siječnja, prema kojima Karamarko ima podršku samo 1,5 posto građana, a Milanović ga vodi s 2,5 posto podrške. Da će igrati na ovu kartu, premijer je navodno nedavno objavio i stranačkim kolegama na predsjedništvu SDP-a, kad se raspravljalo o pripremama za parlamentarne izbore. Poraz na predsjedničkim izborima, četvrti SDP-ov u nizu bio je tema o kojoj se nije govorilo. Ipak, više je nego jasno da je upravo ta činjenica jedna od ključnih koja je Milanovića potakla da u pomoć zove prestižne konzultante.

Štoviše, rekli bi neki, samouvjeren Milanović već je počeo slušati. Tako je u HTV-ovoj emisiji Javna stvar Gorana Rotima bukvalno i na školski način rasprostrio karte poručivši otprilike ovako - evo, na podiju smo ostali Tomo i ja, pa ćemo vidjeti čija mama crnu vunu prede. Amerikanci tvrde da je Milanović od Karamarka bolji u retorici i sučeljavanju. No to nisu predsjednički izbori.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"