Obavijesti

News

Komentari 109

SDP je uputio u Sabor zahtjev za opozivom ministra Marića

SDP je uputio u Sabor zahtjev za opozivom ministra Marića

SDP u svom zahtjevu na teret Mariću stavlja i kredit koji je 2010. godine, kao predsjednik Nadzornog odbora HPB-a, državne banke, dobio po povlaštenim uvjetima.

VIDEO

Kako su najavili u SDP-u, zahtjev za opoziv ministra financija Zdravka Marića uputit će danas u saborsku proceduru, a od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa očekuju reakciju i istragu.

Razloga za opoziv Marića iz ministarske fotelje, navode SDP-ovci, je više. Prvo, zbog situacije s Agrokorom iz kojeg je Marić s funkcije izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala došao u Vladu. Smatraju da je zbog toga u potencijalnom sukobu interesa te da se trebao izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor. SDP-ovci ističu kako je Marić nekoliko puta naglašavao da će se izuzeti da bi ipak prije desetak dana glasao za imenovanje izvanrednog povjerenika u Agrokoru.

Navode i kako je Marić kao izvršni direktor u Agrokoru aktivno Agrokorova financijska izvješća koristio kako bi osigurao financiranje koncerna, a upravo je i  izvanredni povjerenik izrazio sumnje u pouzdanost tih izvještaja. SDP-ovci smatraju da upravo to dovodi u pitanje Marićev kredibilitet zbog kojeg ne može više obnašati dužnost ministra financija. Ističu kako je došavši na dužnost ministra financija odgodio i primjenu propisa koji su mogli na vrijeme ukazati na postojanje krize u Agrokoru.

Osim toga, kako je Gordan Maras u srijedu istaknuo za govornicom u Hrvatskom saboru, u slučaju Marić isplivale su i neke nove stvari. Pa SDP u svom zahtjevu na teret Mariću stavlja i kredit koji je 2010. godine, kao predsjednik Nadzornog odbora HPB-a, državne banke, dobio po povlaštenim uvjetima.

- Neka mediji ispitaju taj slučaj, kako to dužnosnici i ministri u Vladi mogu dobivati kredite u državnim bankama, koje obični građani i svi ostali koji žive u Hrvatskoj ne mogu dobiti- poručio je Maras.

Predsjednik HNS- a Ivan Vrdoljak poručio je u četvrtak kako će podržati SDP- ov zahtjev za opoziv ministra Marića.
- Naravno. Ja za njega nisam ni glasao, a pitajte one koji su glasali za njega da postane ministar što sad misle o tome. Mi imamo ozbiljno uzdrman gospodarsko-financijski sustav i ako politika ne razgovara o tome i ne daje jasan stav, onda gubi smisao. Mislim da je danas preozbiljna situacija oko Agrokora, dobavljača, radnih mjesta da se ozbiljna politika time ne bi bavila, tako da je to prioritet o kojem se treba govoriti, a lokalne kampanje daju svoj obol svemu tome- poručuje Vrdoljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava