Obavijesti

News

Komentari 90

SDP ne misli asistirati Mostu i HDZ-u u rušenju Dinka Cvitana

SDP ne misli asistirati Mostu i HDZ-u u rušenju Dinka Cvitana
1

U medijima su se već pojavili napisi kako su zbog afere dnevnice glavnom državnom odvjetniku dani odbrojani. Bauk je rekao da SDP neće asistirati u njegovoj smjeni

VIDEO

Komentirajući u četvrtak u Hrvatskom saboru navode o smjeni glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, Mostovci su istaknuli kako još uvijek nemaju konačni stav hoće li ga podržati. 

Na pitanje je li Most izgubio povjerenje u glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana te hoće li biti za njegovu smjenu, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja istaknuo je kako se Most nikad nije vodio medijskim harangama, pa tako neće ni ovaj put.

- Mi ćemo detaljno proučiti izvješće za 2016. i onda donijeti odluku. Nikad se nismo vodili nikakvim medijskim harangama. Vidimo danas koordinirani napad na dvjema naslovnicama naših dnevnih listova. To neće utjecati na našu odluku o radu državnog odvjetnika, nego jedno temeljito pregledavanje onoga što se događalo i kako je glavni državni odvjetnik obavljao svoj posao- rekao je Grmoja.

Na pitanje je li DORH u cijelom slučaju u istrazi napravio propust obzirom da je Vlada napravila svoju internu istragu i obavijestila DORH, Grmoja ističe kako on tu ne vidi nikakav problem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zadatak je nas sviju kao građana, ako imamo bilo kakvih saznanja, pa tako i dužnosnika i same Vlade, da upozore DORH. Mislim da ovdje nije došlo do toga da je netko nalagao DORH- u istragu, kao što se potencira u medijima, jer je istraga već trajala, a ona je sad samo proširena na jedno šire razdoblje tako da tu ne vidim bilo kakav problem- poručuje. 

O navodnom zajedničkom rušenju Dinka Cvitana od strane HDZ- a i Mosta, Grmoja poručuje kako Most u tome ne sudjeluje. 

- Ja ne znam tko ruši koga, mi u tome ne sudjelujemo. Ja se nikad nisam bavio nekakvim podzemnim igricama, ono što mislim kažem ovdje za govornicom o bilo kome- zaključio je Grmoja.

Još jedan Mostovac, Maro Kristić istaknuo je kako on osobno još nema stav o Cvitanovoj smjeni, ali i da njegovo povjerenje u Cvitana nije poljuljano. 

- Osobno nisam još iskristalizirao tu ideju o njegovoj smjeni, ali svakako ćemo raspravljati i nije isključeno da ćemo doći do toga. Ali ja još nemam stav- rekao je Kristić. 

Oporbi se ipak malo poljuljalo povjerenje u glavnog državnog odvjetnika.

Kako je istaknuo predsjednik Kluba zastupnika SDP- a Arsen Bauk, povjerenje se malo smanjilo, ali i da SDP neće sudjelovati u njegovu rušenju. 

- Povjerenje se nešto smanjilo, ali mi nećemo asistirati Mostu i HDZ- u u napadima na državnog odvjetnika. Mi u tome ne sudjelujemo, a HDZ ga je pokušao rušiti prije. Mi smo od njega tražili odgovore za dvije konkretne situacije i dobili ih- rekao je Bauk. 

Komentirajući napad predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na rad DORH- a, Bauk je morao birati primjerene riječi.

- Mislim da ću morati birati riječi kada govorim o istupima predsjednice i trenutno ne pronalazim neke koje bi bile primjerene i koje bi opisivale ono što mislim o tome- rekao je Bauk pa koncentrirano, uz birane riječi nastavio.

- Nakon pokušaja udara na neovisnost državnog odvjetništva s jednog brda, sad smo dobili puno direktniji udarac s drugog brda. Vjerujem da će se glavni državni odvjetnik znati nositi s takvim pritiscima- istaknuo je Bauk.

Nakon zajedničke Plenkovićeve i Cvitanove konferencije, SDP je imao svoju, ali kako Bauk ističe, SDP je na njoj kritizirao premijera, a ne glavnog državnog odvjetnika.

-  Naša tiskovna konferencija bila je usmjerena na ponašanje predsjednika Vlade, a ne toliko na ponašanje glavnog državnog odvjetnika. Ja sam sasvim siguran, a to mi je jučer potvrđeno, da  ideja o zajedničkoj presici nije bila od gospodina Cvitana nego od gospodina Plenkovića. Mi smo kritizirali predsjednika Vlade što je doveo glavnog državnog odvjetnika u takvu situaciju i to nije bio naš pritisak- poručio je Bauk. 

I član vladajuće većine, predsjednik Kluba zastupnika HDZ- a Branko Bačić komentirao je nagađanja oko rušenja Dinka Cvitana. 

- Ja sam se u posljednje vrijeme naslušao dosta stavova koje je HDZ imao o Cvitanu. Niti jedan od tih stavova nije službeni stav HDZ- a- poručio je Bačić.

Na pitanje o čemu će ovisiti podrška HDZ- a glavnom državnom odvjetniku, Bačić poručuje kako će o tome raspraviti na Klubu HDZ- a, a potom donijeti odluku. 

- Mi ćemo na Klubu o tome raspraviti kada budemo znali da će predsjednik Sabora na dnevni red uvrstiti tu točku. Vlada je primila na znanje izvješće DORH -a. Mi ćemo i taj stav Vlade uvažiti i onda donijeti odluku- rekao je dodavši kako bi se na plenarnoj sjednici Sabora kada dođe na dnevni red rasprava o izvješću DORH- a, trebao vrednovati cjelokupan Cvitanov rad. 

- Mislim da ta rasprava o izvješću ne smije biti opterećena posljednjom aferom dnevnice, nego pogledati cijeli rad Dinka Cvitana. Ovako smo svi topli, ugrijani ovom atmosferom i trebamo raspraviti o radu Dinka Cvitana neopterećeni- poručuje Bačić.

Na pitanje je li moguće da se i Saboru događalo nešto s dnevnicama, Bačić poručuje kako ga ništa ne može iznenaditi. 

- Nisam mogao misliti ni da bi se na razini Vlade to moglo događati. Sada me više ništa ne može iznenaditi. Ali ne mislim da je toga bilo u Saboru, ali treba provjeriti sve putne račune kako bi se skinula stigma sa Sabora i zastupnika- zaključio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović