Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

SDP: Neće biti amandmana na proračun, nema mu popravka

Umjesto amandmana uputili su 7 prijedloga koji imaju za cilj pomoć gospodarstvu. Uvjereni su da bi provedbom oporavak bio vidljiv za šest mjeseci do godinu dana

Boris Ščitar/Pixsell
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
2 komentara

SDP na prijedlog proračuna za 2011., kao i protekle tri godine, neće podnositi amandmane, jer se on, kažu, ne može popraviti. Napominju da Hrvatskoj trebaju strukturne reforme, kojih u vladinom prijedlogu 'nema ni u tragovima'. Kažu da je predloženi proračun 'blijeda kopija' ovogodišnjeg, te da se njime ne ispunjavaju dva glavna cilja, a to su poticanje gospodarstva i fiskalna konsolidacija. 

Smatraju da su predloženi prihodi od 107,4 milijardi kuna prenapuhani. U SDP-u upozoravaju da bi do sredine iduće godine bez posla moglo ostati dodatnih 30.000 radnika. Umjesto amandmana u saborsku proceduru uputili su sedam zakonskih prijedloga koji imaju za cilj pomoć gospodarstvu, a uvjereni su da bi njihovom provedbom oporavak bio vidljiv za šest mjeseci do godinu dana. Predlažu smanjenje opterećenja na plaće odnosno smanjenje zdravstvenog doprinosa iz plaća za osam indeksnih poena, koja bi se preraspodijelila i to po pola na mirovinski doprinos generacijske solidarnosti, te polovica na rasterećenje poduzetnika i radnika. 

Sredstva koja bi nedostajala za zdravstveni doprinos, predlažu da se popune porezom na imovinu i kapitalnu dobit odnosnom oporezivanja dobiti koja se ne reinvestira već koja se izvlači iz poduzeća, ali i zemlje. SDP predlaže i da se razmotri smanjenje stope PDV-a sa 23 na 22 posto, ali i uvođenje međustope za energiju za industriju od 15 posto, te pet posto za dječju hranu, odjeću i obuću. Predlažu novčano kažnjavanje gospodarstvenika koji svoje obveze ne plaćaju u roku, ali se zauzimaju za pokretanje investicijskog ciklusa koji se u projekcijama proračuna za 2012. i 2013. smanjuju, što smatraju apsurdnim.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message