Obavijesti

News

Komentari 528

'SDP opet ponavlja istu priču s kojom je izgubio prošle izbore'

'SDP opet ponavlja istu priču s kojom je izgubio prošle izbore'

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković gostovao je u emisji N1. Osvrnuo se na stranačke programe SDP-a i HDZ-a te objasnio kako planira smanjiti stopu PDV-a u slučaju pobjede na izborima

VIDEO

Andrej Plenković se u intervjuu koji je dao za N1 osvrnuo na stranački program SDP-a i komentirao kako SDP ponavlja priču od prije godinu dana, sa sličnim programskim idejama i sličnim ljudima na listama.

-  SDP ponavlja istu priču, a znamo da je 8. studenog s tim izgubio izbore.  Što se tiče HDZ-a, predstavio sam program 'HDZ središnja snaga razvoja Hrvatske', koji je povratak vjerodostojnosti HDZ-u, povratak povjerenja birača - rekao je Plenković.

-  Mogu odmah reći da naši stručnjaci rade na smanjenju stope PDV-a. Već u prvoj godini mandata spustili bi ga za jedan postotni bod, a do kraja mandata čak na 23 posto. Idemo za tim da se smanji i porez na dobit, on sada iznosi 20 posto, a išli bi na to da bude 18 posto, a za poljoprivrednike, obrtnike, mikro i male poduzetnike 12 posto. Na taj bi način rasteretili sve one koji privređuju. Radimo i na tome da se smanji i porez na dohodak, a još ćemo vidjeti koje će stope biti najprimjerenije - objasnio je svoj plan smanjenja stope PDV-a.

-Osim o gospodarskom programu, ja želim voditi računa i o provedbi kršćanskog modela solidarnosti, jer mi samo stranka koja je čvrsto ukorijenjena u Europsku pučku stranku, koja baštini demokršćanska načela. Uz valorizaciju rada,  želimo za najranjivije skupine u društvu provoditi kršćansko načelo solidarnosti - dodao je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Što se mene tiče, mislim da je Most potencijalni partner"

-  U više navrata sam rekao da sam spreman za suradnju s njima, ne osjećam neke nesporazume i nerazumijevanja, već mislim da ima više onog što bi nas u budućnosti moglo spojiti nego razdvojiti, ali, naravno, na vrlo jasnim načelima i temeljima. Mislim da je ovaj eksperiment kojeg smo imali godinu dana pokazao i neke nedostatke i manjkavosti. U bilo kojoj demokraciji, kad se postigne postizborna suradnja, onaj partner koji je najsnažniji treba imati svoga čelnika kao predsejdnika vlade. To je demokratski standard i u drugim zemljama - rekao je Plenković.

- HDZ neće nikada pristati na ucjenu Mosta da im prepustimo mjesto premijera. Cijenim premijera Oreškovića, mislim da je on došao pomoći HR u jednom delikatnom trenutku, ali ne vidim razlog zašto Most, ili bilo koja druga stranka ne bi pristala da premijer bude iz redova najsnažnije stranke. Mi ćemo biti najjača stranka nakon izbora i očekujem da se takav standard poštuje. Ne prihvaćam nikakve ucjene, bilo da je riječ o privatnom životu ili politici, tu još manje. Važno je da se to zna od samog početka - objasnio je Plenković.

Na pitanje novinarke Nataše Božić zaštose odrekao partnera, konkretno stranke HSP AS, Plenković je rekao: " HDZ doživljavam kao najsnažniju opciju od 1990. HDZ je predvodio sve bitne zadaće od neovisnosti i obrane od velikosrpskog Miloševićevog režima, promjene ravnoteže snaga u BiH, izgradnje institucija do pristupanja Europskoj uniji i NATO-u. Sada u 2016. imamo nove izazove, koji su prije svega kvalitetno korištenje takvog međunarodnog položaja te fokus na gospodarska i socijalna pitanja. Ovi izbori su prilika da HDZ s novim predsjednikom pokaže jednu hrabrost i pristup izborima na vrlo transparentan način. 'Stara' Domoljubna koalicija je prestala postojati kad je vodstvo HSS-a trgovinom foteljama odlučilo otići u lijevu koaliciju."

"Obrazovna reforma je jedno od najvažnijih pitanja hrvatske budućnosti" 

- Moramo postići konsenzus, naglasiti ulogu nastavnika, saslušati stavove roditelja. Želim da temeljem kvalitetne kurikularne reforme naši mladi ljudi ostvaruju puno bolje rezultate na PISA testu, jer ako pogledate statistiku proteklih godina, naša znanja niti opće kulture niti prirodnih predmeta nisu na razini kakva su u zemljama Europske unije. Kroz jedan takav proces trebali bi iznjedriti jednu novu generaciju koja će biti u stanju imati široko opće obrazovanje i biti spremna za daljnje specijalizacije. Na kraju treba spojiti formulu koja je ključna za uspješna društva - povezivanje obrazovnog procesa sa stvarnim potrebama tržišta rada, a tu smo u fazi brzomijenjajućih radnih mjesta, kako bi stvarali ljude koji će biti konkurentni ne samo u Hrvatskoj nego i u Europskoj uniji. No, nije realno da ta reforma krene već ove godine, već da se pripremi za iduću školsku godinu - komentirao je kurikularnu reformu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 528
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21