News

Komentari 0

Sedam plavih kaciga iz Toga poginulo u eksploziji u Maliju

Sedam plavih kaciga iz Toga poginulo u eksploziji u Maliju

Sedmorica pripadnika togoanskih plavih kaciga poginula su, a trojica su teško ranjena u srijedu u napadu eksplozivnom napravom u središtu Malija, što je oštro osudio glavni tajnik Ujedinjenih naroda

"Danas, 8. prosinca, logistički konvoj mirovnih snaga (MINUSMA) koji je iz Douentze išao u Sevare, u središtu zemlje, naišao je na eksplozivnu napravu. Prve informacije govore o sedmorici poginulih mirovnjaka i o trojici teško ranjenih", navodi se u priopćenju koje je UN-ova misija u Maliju (MINUSMA) objavila na Twitteru.

Napad se dogodio u okolici Bandiagare, u pokrajini Mopti, dodaje MINUSMA.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres "oštro osuđuje ovaj gnusni napad", rekao je u New Yorku njegov glasnogovornik Stephane Dujarric. Poziva malijske vlasti da učine sve kako bi pronašle krivce i izvele ih pred sud, dodao je.

I glavni zapovjednik MINUSMA-e El Ghassim Wane "oštro" je osudio ovaj "kukavički" napad, istaknuvši u priopćenju da se on može označiti kao "ratni zločin".

"Ova tragedija povećava broj žrtava napada na mirovne snage u Maliju".

Napad se događa dan pošto je MINUSMA izvijestila o pogibiji pripadnika mirovnih snaga u ponedjeljak u Dakaru koji je stradao kada je njegovo vozilo naišlo na improviziranu eksplozivnu napravu 22. studenog blizu Tessalita, na sjeveru Malija. Taj mirovnjak je bio iz Egipta, dodao je Stephane Dujarric.

U Maliju od 2012. traje sukob u kojemu džihadističke skupine povezane s Al Kaidom i sa skupinom Islamskom državom opetovano izvode napade koje prati nasilje oružanih skupina, među kojima se neke nazivaju snagama za samoobranu, nad civilima.

MINUSMA, koja je u Maliju raspoređena 2013., trenutačno je UN-ova mirovna misija s najviše mrtvih u svijetu. U neprijateljskom djelovanju do 31. listopada poginulo je 146 njezinih pripadnika, pokazuje UN-ova statistika.

Najčitaniji članci