News

Komentari 71

Sedam puta pucali mu u leđa, u Wisconsinu prosvjedi: 'Želimo da odmah otpuste te policajce!'

Sedam puta pucali mu u leđa, u Wisconsinu prosvjedi: 'Želimo da odmah otpuste te policajce!'

Policija je u nedjelju više puta pucala u leđa crncu pred očima njegove trojice sinova u gradu Kenoshi u Wisconsinu, rekao je odvjetnik obitelji, a taj događaj je izazvao nasilne prosvjede u tom gradu

 Žrtva, 29-godišnji Jacob Blake, odvezen je u bolnicu u teškom stanju nakon pucnjave u nedjelju poslijepodne.

Blakeov otac rekao je za NBC News u ponedjeljak da je njegov sin operiran i da je stabilno.

U video snimci koja kruži društvenim mrežama, Blake se kreće prema sivom SUV automobilu, a prate ga dvojica naoružanih policajaca.

POGLEDAJTE VIDEO: Policajci mu pucali u leđa 

Čuje se sedam hitaca iz vatrenog oružja nakon što je Blake, koji čini se nije bio naoružan, otvorio vrata automobila. 

Ne zna se još jesu li policajci nešto vidjeli u vozilu kako bi opravdali primjenu takve vrste sile. Također nije jasno jesu li pucala oba policajca. 

Nastala je gužva na mjestu događaja, okupljeni ljudi su bacali cigle i molotovljeve koktele na policiju što je natjeralo vlasti da uvedu policijski sat. 

Incident se dogodio tri mjeseca nakon smrti Georgea Floyda, 46-godišnjeg crnca kojeg je ubio policajac u Minneapolisu.

Njegovo ubojstvo potaknulo je prosvjede protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma diljem SAD-a. 

Bivši američki predsjednik i demokratski predsjednički kandidat na izborima 3. studenog, Joe Biden, zatražio je u ponedjeljak da policajci odgovaraju za incident. 

- Ovog jutra nacija se ponovno budi s tugom i bijesom jer je još jedan crni Amerikanac žrtva prekomjerne sile - priopćio je Biden.

- Ovi pucnjevi probijaju dušu naše nacije.

Brojni prosvjednici promarširali su u nedjelju navečer ulicama Kenoshe, gradu s oko 100.000 stanovnika udaljenom stotinjak kilometara sjeverno od Chicaga. 

Whitney Cabal, jedna od vođa pokreta Black Lives Matter u Kenoshi, poznata na društvenim mrežama kao Billy Violet, osudila je postupanje policije. 

- Ovaj grad se neće smiriti dok prosvjednici ne saznaju da je taj policajac otpušten. Nije bilo razloga da se sedam hitaca ispali u leđa muškarca dok mu je u automobilu sjedilo troje djece - rekla je Cabal. 

Do pucnjave je došlo u nedjelju oko 17 sati, a policija u Kenoshi priopćila je da je žrtvu policija odmah prevezla u bolnicu. Nisu naveli zbog čega je došlo do pucnjave.

Najčitaniji članci