Obavijesti

News

Komentari 29

Šefik Džaferović: Milanović je parodija diktatora. Patološki je opsjednut stanjem u BiH

Šefik Džaferović: Milanović je parodija diktatora. Patološki je opsjednut stanjem u BiH

Tvrdi da je poprimilo patološku narav te nalikuje na opsjednutost Vladimira Putina Donbasom

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je u srijedu neprihvatljivim stalno bavljenje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića stanjem u BiH izjavivši kako je to već poprimilo patološku narav te nalikuje na opsjednutost Vladimira Putina Donbasom.

Nakon što je predsjednik Milanović ranije tijekom dana u Madridu gdje sudjedluje na samitu NATO-a ponovo govorio o stanju u BiH odnosno o potrebi reforme izbornog zakona te zemlje jer to smatra sigurnosnim pitanjem važnim za pola milijuna europskih državljana, Džaferović mu je iz Sarajeva uzvratio porukom kako je to već postalo neka vrsta opsjednutosti.

"Evidentno je da je Milanović parodija diktatora koji gleda na BiH kao na nekakvu svoju Sudetsku oblast, banovinu ili Donbas nesvjestan da je prošlo vrijeme kada se o zakonima u BiH odlučivalo u Zagrebu. To je pokazao i fijasko njegovo inicijative kojom je pristup Finske NATO-u pokušao povezati s izbornim zakonom u BiH", kazao je Džaferović, kako ga citira agencija Fena.

HDZ prelomio: Borjana Krišto u utrci za Predsjedništvo BiH
HDZ prelomio: Borjana Krišto u utrci za Predsjedništvo BiH

Džaferović tvrdi da Milanović svjesno iskrivljuje realnost, navodeći primjer glasanja za nacionalne manjine u Hrvatskoj, kao obrazac za izborni zakon u BiH.

"Hrvati u BiH nisu nacionalna manjina, već konstitutivan narod, koji ima daleko veći utjecaj na donošenje odluka institucija vlasti nego bilo koja nacionalna manjina u Hrvatskoj", kazao je Džaferović koji tvrdi da su analogije hrvatskog predsjednika na tom planu besmislene.

Kako je Milanović u Madridu upozorio da nesređene političke prilike u BiH mogu predstavljati sigurnosnu prijetnju Hrvatskoj Džaferović je postavio pitanje zbog čega hrvatski predsjednik onda daje potporu srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i ustvrdio da je Dodik glavni generator sigurnosnih problema u zemlji ali i produžena ruka ruske politike na Balkanu.

Milanović: Odluka o dvije zemlje u NATO-u je na Saboru
Milanović: Odluka o dvije zemlje u NATO-u je na Saboru

Džaferovića raduje to što su lideri NATO-a u Madridu iskazali potporu BiH zajedno s drugim ugroženim državama poput Gruzije i Moldove nakon agresije na Ukrajinu, jer to pokazuje da je neuspješno završio pokušaj vlasti Republike Srpske da uvjere relevantne aktere da stanje u BiH nije narušeno onim što se zbiva u Ukrajini.

"Rat u Ukrajini treba da bude lekcija što se može desiti u BiH ako se bude toleriralo širenje malignog ruskog utjecaja i ako susjedne države pomisle da mogu prisvajati sebi pravo na BiH", kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.