Obavijesti

News

Komentari 727

Ukinuli su Zdravstveni odgoj: Mora biti usklađen s Ustavom

Ukinuli su Zdravstveni odgoj: Mora biti usklađen s Ustavom
5

Do ocjene ustavnosti ukida se Jovanovićev Kurikulum. Do tada će se predavati Zdravstveni odgoj kakav se provodio do početka školske godine 2012./2013.

VIDEO

Ustavni sud u srijedu je odlučivao o ustavnosti odluke o uvođenju zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole koji je podigao puno prašine, ali i kontroverze u javnosti.  Posebice se to odnosi na dio koji se tiče seksualnog odgoja, odnosno dijela koji obrađuje spolnu i rodnu ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje. 

Odlučeno je da se pokreće postupak za ocjenu suglasnosti zdravstvenog odgoja s Ustavom. Također, dok se ne donese ocjena ukida se Jovanovićev Kurikulum. 

Sadržaji zdravstvenog odgoja predavat će se sukladno programu, koji se provodio do početka školske godine 2012./2013.

Kako tvrdi sudac izvjestitelj Mate Arlović država je nove nastavne sadržaje trebala uskladiti sa slobodom roditelja na odgoj djece. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Arlović navodi kako u ovom slučaju država nije ispunila svoju proceduralnu ustavnu obvezu da nastavne sadržaje zdravstvenog odgoja u državnim odnosno javnim školama na uravnotežen način uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj djece. 

Omejec: Podržavamo zdravstveni odgoj, ali on treba biti ustavan

Očekujemo da se nastavni sadržaji sustavno i sveobuhvatno pripreme za donošenje odluke koja će uvažiti različita stajališta. Ništa više i ništa manje - rekla je Omejec

Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda, kazala je, pak, kako najviše pravosudno tijelo snažno podržava zdravstveni odgoj u javnom školstvu, ali traži da se nastavni sadržaji sustavno pripreme za provedbu u proceduri koja će biti usklađena s ustavnim zahtjevima. 

Rekla je kako je ovo prvi slučaj u kojemu Ustavni sud odlučuje o ustavnim odredbama koje govore o odgovornosti roditelja da samostalno odlučuju o odgoju djece, ali i da djetetu osiguraju pravo na potpun razvoj osobnosti. 

'Roditelj mora sudjelovati u odgoju djeteta'

- Očekujemo da se nastavni sadržaji sustavno i sveobuhvatno pripreme za donošenje odluke koja će uvažiti različita stajališta. Ništa više i ništa manje - rekla je Omejec. 

Suci ustavnog suda istaknuli su kako roditelj mora sudjelovati u odgoju djeteta.

Odgoj 'pao' i zbog proceduralne greške: Počeo je prerano

Ustavni suci navode kako se dogodilo nekoliko proceduralnih grešaka, među kojima je najveća ona da je Zdravstveni odgoj počeo važiti u školama čak četiri mjeseca prije nego je odluka o njemu u Narodnim novinama uopće donesena. To se, kako navode suci, nije smjelo dogoditi.

Sudac Šeparović: Nije bilo demokratske javne rasprave 

- Neprihvatljivo je da nije prethodilo vijeće roditelja - rekao je sudac Miroslav Šeparović,  te dodao kako su se kontroverze u društvu mogle očekivati, s obzirom da nije bilo demokratske javne rasprave

Iza zahtjeva stoje Udruge Grozd, Reforma, HSP 1861. i dvoje građana

Ocjenu o ustavnosti zdravstvenog odgoja, kao i je li on suglasan sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, Zakonom o sustavu državne uprave te Obiteljskim zakonom zatražile su Udruge Grozd i Reforma, stranka HSP 1861. i dvoje građana. 

Najsporniji je 4. modul zdravstvenog odgoja, koji obrađuje teme o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti i spolno odgovornom ponašanju. 

Uz ustavnost, povrijeđeni su zakoni, ali i međunarodni ugovori?

Udruge Grozd i Reforma, HSP 1861. i dvoje građana, koji su podnijeli zahtjev Ustavnom sudu,  smatraju da su spolnim odgojem  povrijeđeni pojedini hrvatski zakoni, ali i međunarodni ugovori, poput Opće deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, ali i Konvencija o pravima djeteta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 727
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer