Obavijesti

News

Komentari 31

Selaković kritizirao Radmana i poručio: 'Očekujem da Hrvatska povuče priznanje Kosova'

Selaković kritizirao Radmana i poručio: 'Očekujem da Hrvatska povuče priznanje Kosova'

Srbijanski šef diplomacije naglasio je da se stajališta i argumenti Srbije temelje na međunarodnom pravu, te da Srbija "unatoč željama ministra Grlića Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost svoje južne pokrajine"

VIDEO

Srbijanski šef diplomacije ocijenio je da njegov hrvatski kolega, stajalištem da Srbija neminovno treba priznati neovisnost Kosova, izlazi izvan službenih pozicija EU-a, a istodobno je poručio da Srbija očekuje od Hrvatske da, poput mnogih država koje su to učinile, povuče priznanje Kosova.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je za Albanian post da će naredni mjeseci biti odlučujući za postizanje dogovora u dijalogu Kosova i Srbije, ocijenivši kao neminovnost da Srbija prizna Kosova, objavio je u ponedjeljak portal KoSSev, pozivajući se na albanske medije.

Grlić Radman na sastanku u Pragu: 'EU treba više pozornosti posvetiti zapadnom Balkanu'
Grlić Radman na sastanku u Pragu: 'EU treba više pozornosti posvetiti zapadnom Balkanu'

"Očekujemo da će dijalog rezultirati pravno obvezujućim sveobuhvatnim sporazumom koji bi normalizirao odnose između Kosova i Srbije. Podržavamo rješenja koja bi pridonijela sveukupnoj stabilnosti i prosperitetu u regiji i koja bi dovela do međusobnog priznavanja. Naš stav je da dijalog Kosova i Srbije nema veze sa statusom Kosova, već s normalizacijom odnosa dviju zemalja", rekao je hrvatski šef diplomacije za Albanian post.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Selaković je, reagirajući na tu izjavu, u pisanom priopćenju kasnije u ponedjeljak istaknuo da je Grlić Radman "izišao iz okvira službene politike EU-a, koja je po tom pitanju na statusno neutralnim pozicijama".

Srbijanski šef diplomacije naglasio je da se stajališta i argumenti Srbije temelje na međunarodnom pravu, te da Srbija "unatoč željama ministra Grlića Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost svoje južne pokrajine".

Pljušte osude odlikovanja za zločinca Šešelja: 'Hrvatska je zgrožena i ne razumije taj čin'
Pljušte osude odlikovanja za zločinca Šešelja:  'Hrvatska je zgrožena i ne razumije taj čin'

"Za to (Srbija) ima čitav niz valjanih razloga, a njezini su argumenti čvrsto zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, te na temeljnim principima na kojima počivaju suvremeni međunarodni odnosi", naglasio je Selaković.

Pozicija hrvatske diplomacije po tom pitanju je, kako je ocijenio Selaković, "najblaže rečeno, proturječna, jer Hrvatska danas brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine pozivajući se upravo na princip suverenosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava".

To, kako je naglasio, "nije ni principijelno ni dobrosusjedski".

Principi međunarodnog prava, po njegovoj ocjeni, "moraju biti univerzalni da bi uopće bili principi, a svako odstupanje od pravila i prihvaćanje presedana zapravo obesmišljava međunarodno pravo i ruši njegove temelje".

Selaković drži da su mnoge zemlje "upravo u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji", postale "bolno svjesne da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang", te da se zato brojne države odlučuju da "olako dato priznanje samoproglašenom Kosovu povuku".

"Očekujemo da će tim putem poći i Republika Hrvatska, ne samo zbog posvećenosti međunarodnim pravu, već i zbog toga što, nadamo se, sagledava važnost izgradnje stabilnih dobrosusjedskih odnosa s Republikom Srbijom, poručio je Selaković.

Crnogorski admiral koji se ubio jer nije htio razoriti Dalmaciju dobio je spomen ploču na Visu
Crnogorski admiral koji se ubio jer nije htio razoriti Dalmaciju dobio je spomen ploču na Visu

Hrvatski ministar je u intervjuu za Albanian post, naglasivši kao neminovnost da Srbija prizna Kosovo, poručio i da se moraju provesti svi sporazumi postignuti u Bruxellesu, uključujući i Zajednicu srpskih općina, u skladu s Ustavom Kosova, te da ta asocijacija "ne smije imati ovlasti koje ugrožavaju suverenitet i funkcionalnost Kosova".

Grlić Radman je rekao i da regionalna inicijativa Otvoreni Balkan, koju su pokrenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, nije potrebna jer duplira neke mehanizme koje je već predviđao Berlinski proces.

"Jačanje opće stabilnosti na zapadnom Balkanu je strateški interes Hrvatske", poručio je Grlić Radman.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS