Obavijesti

News

Komentari 81

Senat odlučio: Ukida se studij filozofije Hrvatskih studija

Senat odlučio: Ukida se studij filozofije Hrvatskih studija
1

Pročelnik Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija, doc. dr. sc. Tomislav Janović rekao je kako su, kad je riječ o smanjivanju kvota za studij filozofije, prevladali osobni razlozi ...

VIDEO

Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da su upisne kvote za studij filozofije na Hrvatskim studijima smanjene na 0 studenata što znači da se od sljedeće akademske godine na HS-u studenti više neće upisivati na filozofiju, piše Srednja.hr

Takav prijedlog Rektorskog kolegija u suprotnosti je s odlukom Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a, koje je predvidjelo 15 upisnih mjesta za preddiplomski studij filozofije. Taj je prijedlog Rektorski kolegij donio uz sljedeće obrazloženje.

- Na temelju zaključka Rektorskog kolegija u užem sastavu da se neće pripremati novi studijski program Filozofije na Hrvatskim studijima, jer bi to bilo utrostručavanje takvog studija na Sveučilištu, te sukladno molbi pročelnika HS, Rektorski kolegij u užem sastavu predložio je prenamjenu 15 upisnih mjesta predviđenih za studij Filozofije u kvotu od 15 upisnih mjesta za pripadnike hrvatske dijaspore na studijima HS prema ostvarenim rezultatima kandidata u razredbenom postupku i njihovom izboru, kako stoji u jednom od dokumenata za pripremu sjednice Senata.

Privremeni ZNV, nakon traženja prorektora Ante Čovića da se kvota filozofima stavi na nulu, izglasao je da se ona prepolovi, a druga polovina dosadašnje kvote raspodjeli preostalim studijskim smjerovima. O uspostavi studija iseljeništva ZNV nikada nije raspravljao.

Pročelnik Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija, doc. dr. sc. Tomislav Janović rekao je  kako su kad je riječ o smanjivanju kvota za studij filozofije prevladali osobni razlozi ljudi koji se nalaze na vrhu Sveučilišta.

- Čak je i novi privremeni ZNV Hrvatskih studija bio za prepolovljenje upisnih kvota za studij filozofije, premda je na istoj sjednici jedan od članova Vijeća, a ujedno i prorektor Ante Čović predlagao kvotu 0, odnosno ukidanje. Tada je na ZNV-u odlučeno da će upisna kvota za studij filozofije u ak. god. 2017./2018. biti 15 studenata. Ovo što se sada dogodilo jest da se Rektorski kolegij, po prvi puta ikad, odlučio umiješati u odluku sastavnice o upisnim kvotama na studije, kaže profesor Janović.

Studentska inicijativa s HS-a 'Studenti govore' na svojoj je Facebook stranici objavila obavijest o smanjenju upisnih kvota za filozofiju, citirajući Studentski zbor Hrvatskih studija kako se nijedan smjer neće ukidati.

-  Saznala sam za mišljenje rektorskog kolegija putem društvenih mreža. Studentski zbor nije obaviješten, niti pitan za mišljenje od strane rektorata. Jedino službeno mišljenje koje smo dali bilo je na ZNV-u o smanjenju kvote sa 30 na 15 mjesta. Ovakav način donošenja odluke nije u redu te ću od Studentskog zbora Sveučilišta tražiti da na Senatu ulože suspenzivni veto. Samostalno ga ne možemo uložiti jer je naš predstavnik na Senatu u međuvremenu diplomirao, rekla Ivana Široki, predsjednica Studentskog zbora Hrvatskih studija.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je