Obavijesti

News

Komentari 6

Šest metaka u glavu: Suđenje za likvidaciju Fistanića u blizini Omiša kreće kroz dva mjeseca

Šest metaka u glavu: Suđenje za likvidaciju Fistanića u blizini Omiša kreće kroz dva mjeseca

Optužnica je inače podignuta u travnju, nakon opsežne istrage, no tek je u ponedjeljak optužnica postala pravomoćna jer je obrana imala značajne prigovore na dokazni materijal

VIDEO

Slučaj likvidacije Karmelina Fistanića, 39-godišnjaka koji je 9. studenog prošle godine smaknut u “profesionalnom” stilu na Jadranskoj magistrali kod Omiša, došao je u ruke sutkinje Ivone Rupić.

Početak postupka koji se vodi pred Županijskim sudom u Splitu protiv trojice optuženih očekuje se u naredna dva mjeseca, imajući u vidu da je riječ o pritvorskom predmetu.

Optužnica je inače podignuta u travnju, nakon opsežne istrage, no tek je u ponedjeljak optužnica postala pravomoćna jer je obrana imala značajne prigovore na dokazni materijal.

Šest metaka u glavu i vrat nesretnog Fistanića je, drže na tužiteljstvu, ispalio Stipe Ringwald (48), dok su Jerko Pirić (35) te Vlado Zolota (49) bili zaduženi za potporu pri izvršenju zločina.

POGLEDAJTE VIDEO: Fistanić smaknut zbog pola milijuna kuna 

Pokretanje videa...

01:10

Prema optužnici, Pirić i Zolota su tog dana na gradskom groblju Lovrinac “pokupili” Ringwalda koji je stigao iz Šibenika, ukrcali su se u Fiat Doblo te skupa otišli do Zolotinog apartmana u Omišu. Tamo se Ringwald presvukao i na glavu stavio tamnu kacigu, sjeo na Yamahu T-Max crne boje koju su mu osigurali okrivljenici.

Ringwald je pratio Fistanića koji se tog 9. studenog nešto prije 14 sati s djevojkom odvezao u 25 godina starom VW Polu. Parkirao je na skretanju za Brzet, na samom izlazu iz Omiša, čini se kako bi pojeli hranu koju minutu ranije kupljenu u fast-foodu.

Priliku je iskoristio vozač maksi-skutera, prišao Volkswagenu s vozačke strane te kroz poluotvoreni prozor zapucao iz pištolja, ukupno šest metaka je pogodilo Fistanića u glavu i vrat.

Preminuo je na mjestu zločina, a djevojka kao jedini očevidac je prošla bez ozljeda, no uz strašan šok i psihičku traumu.

Potvrdili optužnicu za ubojstvo Karmelina Fistanića kod Omiša
Potvrdili optužnicu za ubojstvo Karmelina Fistanića kod Omiša

Egzekutor je pobjegao na moćnom skuteru kroz Omiš te dalje cestom u zaleđu, a policija je idućih dana gotovo očajnički pokušavala naći bilo kakav trag te povezati konce.

Iako se u optužnici ne spominje (jer bi to značilo težu kvalifikaciju kaznenog djela), vrlo brzo je istražiteljima isplivao neriješeni odnos Fistanića i Pirića: koju godinu ranije su zajedno vodili kafić u Pisku, nakon čega je ostao nekakav dug prema Fistaniću, zbog čega je ovaj krenuo u sudsko rješavanje spora.

Tako je Pirić odmah bio sumnjiv inspektorima, iako su imali još barem jedan trag koji je vodio u drugom smjeru, prema vlasniku drugog  motora.

Mjesec dana nakon brutalnog ubojstva koje je šokiralo omiški kraj – Karmelino Fistanić je bio poznat kao osoba kojoj u fizičkom razračunavanju, pogotovo kad popije, nije bilo premca, no isto tako je gotovo jednoglasan stav svih koji su ga poznavali da nikad nije napadao slabije niti sam provocirao, kao i da nije imao nikakvu kriminalnu prošlost, bio je poznat kao dobar keramičar, a posljednjih godina je brinuo o bolesnoj majci – policija je pokrenula veliku akciju u kojoj su uhićena trojica osumnjičenika.

Obrana: ‘Ringwald nije bio sposoban za takvo ubojstvo'
Obrana: ‘Ringwald nije bio sposoban za takvo ubojstvo'

Kao pak ključni dokazi na strani tužiteljstva su video-snimke nadzornih kamera koje su tog 9. studenog snimile kretanje urotničke trojke. Također je na Yamahi, pronađenoj par dana kasnije u Splitu, pronađen trag Karmelinovog DNK.

Međutim, kvalitetom tih dokaza je Pirićeva braniteljica, poznata splitska odvjetnica Doris Košta, bila doslovno zaprepaštena. Smatra kako su video-snimke izuzete bez valjanog naloga, kako su vještačenja u Centru Ivan Vučetić obavljena tako da idu u prilog optužnici (potpuno je nerazumno očekivati da bi nakon nekoliko dana ostao trag DNK na motoru koji stoji na otvorenom, objasnila nam je svojedobno Košta), a posebno je nezadovoljna jer se njena kaznena prijava protiv dvije osobe za koje smatra da bi lako mogli biti počinitelji, jednostavno nije shvaćena ozbiljno...

Trojica optužena zbog ubojstva Karmelina Fistanića u Omišu
Trojica optužena zbog ubojstva Karmelina Fistanića u Omišu

Uzalud, sva njena nastojanja te pravni lijekovi (ostali branitelji su se pridružili navodima odvjetnice) odbijeni su pred Vrhovnim sudom te je optužnica postala pravomoćna.

Sasvim je međutim sigurno kako će tijekom glavne rasprave Doris Košta kao i ostali branitelji pokušati na sve načine osporiti dokazni materijal tužiteljstva.

Suđenje vodi iskusna sutkinja 

Ivona Rupić već godinama sudi pred Županijskim sudom u Splitu, na kaznenom odjelu. Posljednji medijski zanimljiviji slučaj je bila osuđujuća presuda nekadašnjem pripadniku Tigrova Petru Dukariću (48), koji je dobio četiri i pol godine zatvora zbog pokušaja ubojstva bivše partnerice u Kaštelima.

Sudila je i Damira Vukovića, splitskog pomorca koji je koncem prošle godine, nakon deset godina trajanja postupka te tri prvostupanjske presude, pravomoćno oslobođen optužbe da je ubio majku Anu Vuković.

Metak je pogodio i Karmelinovu djevojku, ubojica je vrsni vozač
Metak je pogodio i Karmelinovu djevojku, ubojica je vrsni vozač

Vrhovni sud je tada potvrdio oslobađajuću odluku suca Mlađana Prvana sa splitskog Županijskog suda. No, ta je odluka najvišeg pravosudnog tijela RH došla nakon što su prve dvije osuđujuće presude (jedna je bila upravo sutkinje Rupić) kojima je Vuković proglašen krivim te dobio 15 godina zatvora (u oba slučaja), pale na testu Vrhovnog suda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji
Obrat! Milanović će ipak moći u kampanju SDP-a već u travnju. Evo kako legalno to može učiniti
CIRKUS IDE DALJE

Obrat! Milanović će ipak moći u kampanju SDP-a već u travnju. Evo kako legalno to može učiniti

I predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je potvrdio da nema zapreke da se predsjednik kandidira na izborima za Europski parlament. Milanović je izborne datume lukavo odredio da može ući u finiš kampanje