Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Amonijakom se otrovalo devet radnica Koke, sve su stabilno

Dolaskom do pogona mesne industrije u Jalkovečkoj ulici, vatrogasci su potvrdili sumnje da je zbog tehničkog kvara curio amonijak. Kvar su otklonili sami radnici

M.Jurinec/Pixsell
Foto: M.Jurinec/Pixsell
26 komentara

Devet radnica mesne industrije Koka u Varaždinu otrovalo se amonijakom u srijedu ujutro.

- Same su potražile pomoć zbog respiratornih problema. Stabilizirali smo ih i prebacili na internistički odjel gdje će biti zadržani na promatranju naredna dva dana - rekli su nam na odjelu Hitne pomoći i dodali da nitko nije životno ugrožen.

Liječnica Izidora Osonjački potvrdila nam je se radi o mlađim ženama koje su sve imale iste simptome - nadraženo grlo, kašalj i suzne oči.

Iz Hitne su dojavili vatrogascima kako je vjerojatno došlo do curenja amonijaka u pogonu u Jalkovečkoj ulici. Sumnje su se potvrdile točnima.

- Kod isparivača na kompresoru u pogonu  hladnjače popustio je ventil. Djelatnici su to sami primijetili, zatvorili ventil i prozračili prostoriju. Vrlo mala količina amonijaka je iscurila, a u tom prostoru za dekompresiju nema nikad mnogo zaposlenika. Većina iz pogona je u tom trenutku bila vani na pauzi pa nisu ni primijetili istjecanje plina. Ne postoji opasnost od trovanja ni za građane ni za okoliš - rekao nam je zapovjednik JVP Varaždin Ivica Labaš. 

- Kad je koncentracija amonijaka visoka postoji opasnost od zapaljenja plina pa i eksplozije. Potrebno je da kvarove vezane za istjecanje amonijaka popravljaju ljudi koji su za to obučeni i opremljeni - istaknuo je Labaš.

Amonijak nadražuje dišne puteve i može izazvati smetnje disanja. Ako je riječ o nižoj koncentraciji, onda se radi o nadraženosti dišnih puteva, oteklinama na usnicama ili grlu i drugim teškoćama. Najteža posljedica udisanja amonijaka je edem pluća, što se može dogoditi ako su koncentracije visoke.

Radnicama Koke u bolnici su napravili sve potrebne pretrage te će, nakon što stignu nalazi, vidjeti trebaju li ih hospitalizirati.

Možda vas zanima i ovo:
Message