Obavijesti

News

Komentari 39

Sever: Tonemo sve dublje, a Vladine mjere nisu učinkovite

Sever: Tonemo sve dublje, a Vladine mjere nisu učinkovite
1

Krešimir Sever iz NHS-a rekao je kako se ne smije dopustiti da samo pregovori s EU budu u fokusu, dok se s druge strane zapostavlja alarmantno stanje u državi

VIDEO

Vrlo je nespretno ispalo što ministar Đuro Popijač ne želi komentirati broj nezaposlenih jer se šutnjom neće promijeniti stanje u državi. Mi i dalje tonemo sve dublje bez obzira na neke brojke. I dalje imamo nove ljude na Zavodu, rekao je za vijesti 24sataTV-a predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Naglasio je kako je problem u tome što se ne otvaraju nova radna mjesta, a neke ankete pokazuju da je veliki dio poslodavaca najavio nova otpuštanja i u 2011.

- Nadam se da nećemo doći do 400.000 nezaposlenih, no najavljena brojka od 350.000 će vjerojatno biti dosegnuta i logično je da će se obistiniti mračne prognoze - smatra Sever. Zbog toga je, kaže, Sindikat i zatražio sastanak s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.

- Hrvatska si ne može priuštiti da su u fokusu samo pregovori oko ulaska u Europsku uniju, a da se s druge strane zapostavlja stanje u državi - istaknuo je Sever i napomenuo da se "pompozno najavljivane mjere za gospodarski oporavak" nisu pokazale učinkovitima. 

Sever je komentirao i činjenicu koliko prosječna hrvatska obitelj troši na hranu. Rekao je da to pokazuje koliko smo zapravo siromašni jer trošimo oko 32 posto primanja na hranu, što je alarmantno jer građani u europskim zemljama troše između 11 i 13 posto, dok se u razvijenim zemljama troši tek 5 do 7 posto na hranu.

Na pitanje kako komentira da 70.000 ljudi u Hrvatskoj radi, a ne prima plaću Sever je kazao da se treba restrukturirati sudstvo.

- Trebaju nam radni sudovi i mi smo to predlagali ministru, no on nam za sada nudi tek radne odjele u postojećim sudovima. Mi smo željeli da ti odjeli budu prijelazna faza te da u konačnici dobijemo prave radne sudove - rekao je Sever. 

'Banke su zaslužne za ovakvo stanje u zemlji'

Osvrnuo se i na današnji premijerkin sastanak s bankarima oko smanjenja kredita građanima. Rekao je da su banke licemjerne jer su skupim kreditima zaslužne za ovakvo stanje u zemlji.

- Nema pokretanja gospodarstva bez jeftinih kredita. Vani je kamata na poslovne kredite od 4 do 4,5 poto dok je kod nas od 7 do 8 posto. Također, naše banke su još dodatno podigle postojeće kredite i tako povećale nenaplativost i rizik - zaključio je Sever.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je