Obavijesti

Promo sadržaj

Sezonska jela od gljiva u najboljim restoranima Hrvatske

Sezonska jela od gljiva u najboljim restoranima Hrvatske
3

Novi gurmanski portal Hrvatska 365 Gourmet odabrao je za vas najfinija jesenska jela koja možete pronaći na jednom mjestu u samo nekoliko poteza mišem

Hrvatska 365 Gourmet tim za vas je odabrao ponajbolje restorane diljem Lijepe naše na čijim menijima stoje jela spravljena od najkvalitetnijih svježih sezonskih namirnica. Za malog hedonista koji čuči u vama i želi samo najfinije užitke, registrirajte se na www.crogourmet365.hr i počnite osvajati gourmet Hrvatsku. Dobar tek!

Na samom kraju listopada, kada smo već debelo zašli u jesensko raspoloženje, 29. i 30. listopada u Brtonigli će se održati Dani gljiva, jedan od najvećih gastronomskih događaja toga kraja. Upravo je ova manifestacija savršen povod svim ljubiteljima gljiva da posjete Istru i uživaju u šarolikom programu koji uključuje šire upoznavanje sa svijetom gljiva i ono najslađe, degustaciju jela i pripremu kotlića na bazi ovog svestranog jesenskog ploda.

Nekada su ih smatrali lijekom za besmrtnost, a ponegdje ih i danas koriste za liječenje. Svaka vrsta gljive bogata je bjelančevinama i vlaknima, sadrži vitamine i minerale, a odlična je i kao čuvar imuniteta.

Mushroom soup

Odlučite li kraj listopada okruniti posjetom Danima gljiva u Brtonigli, svakako si priuštite užitak odlaska u Konobu Morgan.

Fritaja od gljiva i domaći rezanci s vrganjima jela su koja će vas uvesti u meni, dok će vas gospodski biftek s gljivama za glavno jelo apsolutno oduševiti.

Kastavski Kukuriku nudi istančan spoj kozica i vrganja s istarskim kljukancima za predjelo te teletine i lisičarki za glavno jelo. Samoborska krčma "Gabreku 1929" također nudi velik izbor predjela s gljivama: od juhe i salate od miješanih šumskih gljiva, njoka s četiri vrste sira i šumskim gljivama pa do sočnog telećeg pečenja s umakom od gljiva. Tu je još i složenac od šumskih gljiva i domaćih mlinaca, a za desert se možete zasladiti Šmidhenovim palačinkama sa sirom i gljivama. 

Sjajna kombinacija je ona u kojoj se spajaju okusi svježih gljiva, heljde i slanine. U međimurskom restoranu Terbotz možete otkriti što su to vanjkušeki punjeni skutom i suhim vrganjima u umaku od buče ili pak uživati u fileu vepra u umaku od vrganja, a u varaždinskom Verglecu probati pravu zagorsku juhu s vrganjima i slaninom. Aktualna ponuda restorana Josić u Zmajevcu, srcu Slavonije, sastoji se od spoja divljači i gljiva. Nude divljač na šumarski što uključuje divlju svinju ili jelena pirjane na povrću s umakom od gljiva i brusnica te pačja prsa sa žara u umaku od šumskih gljiva s povrćem i zapečenim krumpirom.

Divan izlet na Papuk možete zaokružiti posjetom Planinarskom domu Jankovac gdje vas očekuju sezonski specijaliteti poput juhe od šumskih gljiva, fileta divlje svinje i kesten kocki.

Najekskluzivnija ponuda svakako je ona kuće tartufa u mjestu Livade. Restoran Zigante pripremio je dojmljiv meni u kojem glavnu ulogu igraju, naravno, tartufi. Tako za predjelo možete uživati u miksu ribljeg carpaccia ili tatarskom bifteku s crnim tartufom, za glavno jelo u janjećem trisu koji čine janjeći kotlet u sous vide-u, janjeća kobasica s crnim tartufom i tagliata od janjećeg filea, dok vas kao kruna na kraju čeka sladoled ili crème brûlée s crnim tartufom. Uz to, sljedeće subote, 22. listopada u Motovunu se održava 7. festival terana i tartufa "TeTa" - jednodnevna izložba s degustacijama vina terana i tartufa u neodoljivim kombinacijama.

Baked potatoes
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince
Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220:  konceptni cestovni automobil, s dvojnim DNA kodom
PROMO

Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220: konceptni cestovni automobil, s dvojnim DNA kodom

Toyota C-HR Plug-in Hybrid 220 omogućuje svakodnevne vožnje samo na struju s dosegom do 66 km u kombinaciji s učinkovitom Toyotinom hibridnom tehnologijom pete generacije