Obavijesti

News

Komentari 23

'Sibirsko jutro': Hrvatska bila hladnija od polarnih predjela

'Sibirsko jutro': Hrvatska bila hladnija od polarnih predjela
1

Termometri su noćas zabilježili pomalo čudnu pojavu: Temperature su se u Hrvatskoj spuštale i do - 10 stupnjeva po Celzijusu, a u isto vrijeme sjever Norveške uživao je u plusu...

VIDEO

Na ludo vrijeme svi se povremeno požalimo, no ovoga vikenda zabilježeno je nešto zbilja nevjerojatno - u Hrvatskoj je noćas bilo hladnije nego na krajnjem sjeveru Skandinavije. 

Naime, dok su u Hrvatskoj noćas i jutros zabilježene temperature od oko -5 stupnjeva Celzijusa u Zagrebu, a na Zavižanu - 11 po Celzijusu, u Norveškoj, Finskoj i Laponiji temperature su bile u plusu, i to do 10 stupnjeva. 

Za ovu pojavu kriva je hladna zračna fronta iz Sibira, koja je poštedjela sjever Skandinavije i pod utjecajem snažne anticiklone prodrla u istočnu Europu sve do južnih dijelova Balkana, pa sve do Grčke i obale Crnog mora. 

Naglo zatopljenje

No meteorolozi najavljuju da će situacija postati još luđa. Nakon ove hladne fronte, sljedeći tjedan nas očekuje naglo zatopljenje, a temperature i do 15 stupnjeva Celzijusa.

Već u nedjelju meteorolozi predviđaju toplije i sunčano vrijeme, uz eventualno malo magle u unutrašnjosti. Najniža jutarnja temperatura zraka od -5 do 0, a na Jadranu od 4 do 9 °C. Najviša dnevna od 4 do 9 na kopnu te između 12 i 15 °C na Jadranu, piše DHMZ.

Maksimalne temperature očekuju se u utorak i srijedu. Iako iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da će se tih dana temperature u kopnenom dijelu Hrvatske popeti do 12 stupnjeva, servis meteo-info najavljuje još više temperature za ta dva dana.

Skok od 25 stupnjeva u dva dana

Tako će prema predviđanjima servisa meteo-info maksimalna temperatura biti čak 16 stupnjeva, a u srijedu 15 stupnjeva.

Uzmu li se u obzir minimalne temperature izmjerene u Zagrebu u par proteklih dana, jasno je da govorimo o zatopljenju od čak 25 stupnjeva Celzijevih. Slične natprosječno visoke temperature očekuju se u velikom dijelu kontinentalne Hrvatske.

U DHMZ-u su nam rekli da će do porasta temperatura doći i na Jadranu, ali razlika neće biti tolika kao na kontinentu.

Tako se na obali u utorak i srijedu očekuju temperature između 14 i 15 stupnjeva Celzijevih, a na otocima ponegdje i više.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori