Obavijesti

News

Komentari 9

U Libiji poginulo oko 200 ljudi, evakuiraju hrvatske radnike

U Libiji poginulo oko 200 ljudi, evakuiraju hrvatske radnike
5

Prema izvorima iz opozicijskih grupa u Libiji, do sada je u neredima poginulo oko 120 ljudi. Neki tvrde da ih je poginulo i 200. Pozvali su policiju da prestane ubijati

VIDEO

Više od 200 ljudi poginulo je u prošla četiri dana na ulicama libijskoga grada Bengazija u želji da svrgnu čelnika Moamara Gadafija, objavio je britanski list Independent. Te navode nemoguće je provjeriti jer libijski režim ne dopušta ulaz u zemlju stranim novinarima, a domaćim izvjestiteljima brani putovati u Bengazi, po veličini drugi libijski grad. Svjedoci tvrde da vojnici po ljudima pucaju iz snajpera, gađaju ih iz strojnica i topova te na njih bacaju granate. Libijska vlada nije objavila nikakve vijesti o prosvjedima ni o žrtvama, a državna televizija prikazuje samo izvješća o šteti koju su prosvjednici napravili na ulicama.

Panarapska televizija Al-Jazeera objavila je da su libijske snage u subotu pucale na ljude koji su pokapali stradale iz prethodnih okršaja te navode da je tada poginulo najmanje 15 građana.

Hrvati su dobro

Prema posljednjim informacijama, svi hrvatski državljani u Libiji su za sada dobro. Najviše ih je radnika Montmontaže.

- U Libiji imamo oko 500 naših državljana, 400 je zaposleno u 12 hrvatskih tvrtki koje ondje rade, a ostalih 100 su članovi obitelji i bračni drugovi. U kontaktu smo s našim veleposlanstvom ondje i koliko znam, još nitko nije zatražio našu pomoć. No stojimo na raspolaganju u slučaju potrebe - rekao je u nedjelju glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun.

Neizvjesna situacija i val nasilja koji je zahvatio susjedne zemlje te širenje prosvjeda na Maroko, nameće radnicioma pitanje njihove sudbine u stranoj zemlji. 

- Svi mediji su pisali o Hrvatima u Egiptu kad je nasilje počelo na njihovim ulicama. Nadležno ministarstvo je tada pozivalo naše građane i brinulo se o njihovoj sigurnosti. Nas nitko ništa ne pita. Treba li tko poginuti da bi nas se kontaktiralo - kaže radnik tvrtke koja obavlja poslove za naftnu kompaniju Inu u Libiji koji je želio ostati anoniman. 

Prema njegovim riječima samo na toj platformi nalazi se 70-ak radnika, a od početka nereda na tim prostorima nitko ih nije kontaktirao niti znaju što napraviti ako se sukobi prošire.

U Bahreinu počinju pregovori

Prosvjednici su u Manami u Bahreinu ponovno zauzeli glavni trg, gdje su proveli noć. Najavili su za nedjelju kako će početi pregovori između oporbe i lokalnih vladara. Prijestolonasljednik Salman je za CNN rekao kako ga je kralj ovlastio da počne pregovore s oporbom. Rekao mu je da pokuša vratiti povjerenje i stabilnost u zemlju. 

Marokanci najavili prosvjed

Opozicijske skupine u Maroku su za nedjelju najavile prosvjed kojeg su nazvale 'pokret 20. veljače'. Najavili su mirni prosvjed te zahtijevaju raspuštanje vlade i parlamenta te amandmane na ustav. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu