Obavijesti

Promo sadržaj

Silk Road Festival - put svile u kultutrnom ruhu

Silk Road Festival - put svile u kultutrnom ruhu
1

Uoči koncerta Silk Road Festivala, inicijative koju je pokrenula kineska pokrajina Hebei u cilju da približi bogate kulturne vrijednosti svoje zemlje kroz glazbu i umjetnost razgovaramo s Nikolom Mujdžić Reščić

Približite nam malo Silk Road Festival i ciljeve ove kulturne manifestacije?

Silk Road Festival je inicijativa naših kineskih partnera koji kroz kulturna zbivanja žele približiti Kinu ostatku svijeta, primarno Europi. Nekadašnji Put svile i danas je inspiracija istoku i zapadu, a dobro su nam poznati strateški ciljevi Kine koja kroz inicijativu Jedan pojas (iliti Put svile) želi ulagati u ponovno povezivanje kontinenta. Upravo se organizirani Silk Road Festival u Puli naslanja s kulturne strane na gospodarske aspiracije ove nam interesantne zemlje koja je uvijek zanimala sve, od svjetskih putnika do investitora. Bitno je naglasiti da je Pula, točnije, Hrvatska zemlja koja je odabrana za destinaciju u kojoj će održati prva kulturna manifestacija ovog tipa po krovnim imenom Put svile.

Vi ste zapravo prvi dobili povjerenje kineskih investitora za ovu kulturno-gospodarsku manifestaciju i jedini u Hrvatskoj, zar ne? 

Točno. S kolegicom Ivom Šalamon Reškovac iz Arthilla dobili smo povjerenje partnera iz financijski propulzivne kineske pokrajine Hebei koja je na osnovu organiziranog prošlogodišnjeg humanitarnog koncerta Jose Carrerasa u Puli primijetila naš rad. I zato smo dobili sredstva te smo aktivirali naše domaće stručnjake, od tehnike nadalje, kako bi iznijeli projekt po najvišim pravilima struke.

Ovo je tehnički zahtjevan projekt, nastupa nekih 10-tak glazbenika? 

Da, zapravo je tražena najkompleksnija oprema ikada za Pulsku Arenu. Nikad do sada nije tražena tako zahtjevna tehnička oprema, od rasvjete nadalje. 

Što publiku očekuje večeras u Pulskoj Areni?

Pravi spektakl, kako u glazbeno-umjetničkom tako i u veličanstvenom scenskom ozračju. Haya band je jedan od najpoznatijih i često nagrađivanih bendova koji spaja tradicionalnu mongolsku kulturu s crossover i svjetskom glazbom. Muye Wu, svjetski poznati pijanist, idol nacije koji ima nadimak zlatni prsti istinski će glazbeno «zarobiti» publiku svojim iznimnim glazbenim interpretacijama. Muye Wu će nastupiti i s našom akademskom glazbenicom, violončelisticom Anom Rucner. Zhihui Li je jedan od top umjetnika u Kini i istinski će prikazati spoj stare i nove, moderne Kine koristeći različite instrumente, a i 4000 godina staru flautu koja je čak 2000 starija od same Pulske Arene. Imamo istinske raritete večeras, od umjetnika do instrumenata i publika će uživati, kako naša domaća tako i naši gosti. 

Tko su vam sve partneri na Festivalu?

S kineske strane u organizacijskom smislu su: Beijing Artists Management Corp., Ltd., Jingjinji Cultural Industry Development Company Ltd., JoyTitan Entertainment uz svestranu potporu International Cultural Exchange Center of Hebei Province. S naše više hrvatske strane imamo i pokrovitelje - Hrvatsko-kineski kulturni centar, a posebno bih istaknuo CSEBAu (Kinesko Jugoistočno Europska Poslovna Asocijacija) na čelu s Mariom Rendulićem koji nam je svestrana podrška, od financijske do operativne jer su iznimno dobro upoznati s kompleksnošću organizacije ovakvog jednog projekta s kulturom koju mi svakodnevno ne susrećemo. Nas kontinuirano prati i Arena Hospitality Group s kojima imamo dugogodišnju suradnju. Ove su nam se godine pridružili iz Atlantic grupe s Kalom i Cedevitom. 

Što točno predstavlja Croatia Meets China?

To je inicijativa kolegice Ive i mene s našim timom suradnika s kojima želimo maksimalno povezati ove dvije dijametralno suprotne kulture gdje je jezik ipak značajna barijera koja nas koči da ostvarimo sve mogućnosti koje želimo. Smatramo da se prema Kini nismo dovoljno otvorili kako kao domaćini ali i tako kao i gosti, bar u gospodarskom smislu nastupa na velikom kineskom tržištu koje nam je uvijek bilo interesantno i znam da imamo realno objektivnu mogućnost generirati dodatne gospodarske i ine vrijednosti. Primarno, kulturna i edukativna zbivanja vidimo kao glavne alate za postizanje cilja. 

Gdje se mogu kupiti karte?

Karte se mogu kupiti putem eventim.hr platforme i to uz poseban popust od 30% ili direktno ispred Pulske Arene. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.