Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Silovao je pa je uhodio i prijetio joj: 'Još nisi niti vidjela zvijer'

Žrtva okrivljenog Zvonka Đantara je 32-godišnjakinja koju je silovao pod prijetnjom ubojstvom. Mjesecima ju je uhodio, za sebe tvrdio da je već ubio jednu obitelj i da će ubiti njezinu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
7 komentara

U ponedjeljak, na Županijskom sudu u Rijeci, iza zatvorenih vrata, počelo je suđenje Zvonku Đantaru (56) optuženom za kazneno djelo silovanja, kazneno djelo prijetnje i kazneno djelo nametljivog ponašanja, piše Novi list.

Detalji sudskog postupka nisu poznati javnosti. Jedino što se zna da je okrivljeni na prvoj raspravi izjavio da se ne osjeća krivim, a sve ostalo što se odnosi na tijek sudskog postupka bit će tajna za javnost. 

Ono što je moguće reći to je činjenica da je Đantar u istražnom zatvoru od travnja prošle godine kada je uhićen, a u međuvremenu je tužiteljica, zamjenica Županijske državne odvjetnice, okončala istragu i podignula optužnicu. 

Nakon kaznene prijave Policijske uprave Primorsko goranske, Županijsko državno odvjetništvo je utvrdilo da je Đantar u veljači 2018. godine izvršio spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem nad 32-godišnjom ženom tako što je njezin otpor slomio prijetnjom ubojstvom. Od veljače pa do kraja travnja 2018. godine u više navrata joj je prijetio silovanjem, premlaćivanjem i ubojstvom nje i članova obitelji, zbog čega je žrtva dulje vrijeme trpjela jaki strah, piše Novi list. 

Od veljače do kraja travnja 2018. godine, optuženi je svoju žrtvu svakodnevno pratio, uhodio, dolazio ispred kuće, tražio da s njim bude u intimnoj vezi što je ona odbijala, i na taj način kod žrtve izazvao snažnu uznemirenost.  

Prijetio joj je da će je ubiti ako ne pristane na vezu, o sebi je pričao kao o osobi koja je već ubila jednu obitelj, uvjeravao ju je 'da ni ne zna što je prava opasnost, da još nije vidjela zvijer, prijetio da će je razbiti, ubiti, da će završiti na hitnoj, i da će ubiti njezinu obitelj pritom joj govoreći da ima oružje'. 

Život u paklu jedini je način za opisati vrijeme u kojem je nesretna žena živjela prije nego što je zatražila pomoć policije. 

Optuženi Đantar ustrajno je zahtijevao od žrtve da s njim bude u intimnoj vezi, unatoč odbijanju slao joj poruke na mobitel, inzistirao na izlascima, svakodnevno ju sačekivao na mjestima na kojima se kretala i zaustavljao na ulici. Kada je pokušala pobjeći, zapriječio bi joj put vozilom, govorio da će je izludjeti, tražio od nje da za njega krade po trgovinama i da za njega radi kao prostitutka. 

Tortura, psihičko i fizičko iscrpljivanje trajalo je nekoliko mjeseci, sve dok žrtva nije skupila hrabrost i policiji prijavila težak slučaj silovanja, učestale prijetnje i konstantno uhođenje. 

Dreamstime MONSTRUM IZ RIJEKE ČEKA SUĐENJE Prijetio, a onda i silovao: 'Još nisi vidjela zvijer. Ubit ću te...'

Vrhovni sud je u obrazloženju žalbe koju je Đantar uložio zbog produljenja istražnog zatvora naveo činjenicu da kako 'na okrivljenika ranija osuđivanost na dugotrajnu kaznu zatvora nije utjecala da svoje ponašanje uskladi s pravnim poretkom.

Utvrđenu opasnost ponavljanja zločina dodatno pojačava i način počinjenja na teret stavljenih mu kaznenih djela koji karakterizira upornost, bezobzirnost i viši stupanj kriminalne volje u protupravnom postupanju naspram oštećenice'. 

Kako je ranije pisao Novi list, optuženi je Zvonko Đantar je 2003. godine pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora za ubojstvo oca tadašnje djevojke. Sudilo mu se i za dva pokušaja ubojstva, jer je pokušao lišiti života i članove obitelji tadašnje djevojke. Iz zatvora je pušten ranije, no vrijeme provedeno iza rešetaka očito nije pretjerano utjecalo na njegovo ponašanje. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Message