Obavijesti

News

Komentari 206

Šimić: Poklon žrtvama bitniji je od političkog prepucavanja

Šimić: Poklon žrtvama bitniji je od političkog prepucavanja
1

Ovogodišnju službenu komemoraciju u Jasenovcu, 22. travnja, bojkotirat će predstavnici Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, SVNS-a te Saveza antifašista Hrvatske

VIDEO

Ovogodišnju službenu komemoraciju u Jasenovcu, 22. travnja, bojkotirat će predstavnici Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća te Saveza antifašista Hrvatske. Zašto nećemo imati samo jednu komemoraciju u Jasenovcu bila je tema emisije Otvoreno, u kojoj su gostovali Sanja Putica, saborska zastupnica HDZ-a, Miroslav Šimić, saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista, Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Milorad Pupovac rekao je kako su predstavnici naroda žrtava koncentracijskog logora u Jasenovcu dugo nezadovoljni načinom na koji se upravlja i kako se organizira komemoracija u Jasenovcu i što se čini da se u školama, u javnosti, zna o kakvom mjestu je riječ, o kakvom stradanju je riječ i tko je odgovoran za njega.

Rekao je kako su uputili pismo ministru Hasanbegoviću, tražeći sastanak na kojem bi razgovarali o komemoraciji i o tome kako već dvije godine nema Savjeta u kojem sudjeluju predstavnici žrtava. Ministar mi je rekao: ja sam primio pismo, ali prije toga želim Vama objasnit svoje političke stavove.

Osvrnuo se na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović: Kada predsjednica govori da netko preuveličava, nitko ne preuveličava više žrtve Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, osim ovih koji negiraju žrtve ustaškog režima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sanja Putica rekla je kako u HDZ-u ne znaju zašto je došlo do više paralelnih komemoracija

- Ne vidimo za to nikakvog niti političkog, niti racionalnog razloga. Nadodala je kako nova Vlada ima previše posla da bienergiju trošila na nove ideološke podjele - rekla je.

Nenad Stazić rekao je kako se ovdje ne radi o ideološkom, već o civilizacijskom pitanju. Kazao je kako HDZ ne vidi ono što vide, ne samo predstavnici žrtava stradalih u Jasenovcu, nego cjelokupna demokratska civilizirana javnost.

Miroslav Šimić rekao je kako u Mostu smatraju da je komemoracija u Jasenovcu mjesto i prilika da se izrazi pijetet žrtvama te da odluka o nedolasku na komemoraciju nije dobra.

- Komemoracija u Jasenovcu nije ni vrijeme ni mjesto za izražavanje nekad i legitimnog političkog neslaganja. Imamo dovoljno prostora i u Saboru i u javnom prostoru da kažemo što mislimo i ako se ne slažemo s pojedinim postupcima predstavnika vlasti, oporbe ili bilo koga drugog. Nadodao je kako je poklon žrtvama daleko bitniji od svakog političkog prepucavanja - kazao je Šimić. Smatra da se u javnoj komunikaciji stvara napetost, pozivanje i strašenje ljudi, što s ustašama, što sa partizanima i to sve zbog jeftinih političkih bodova.

Na pitanje o tome tko vraća Hrvatsku u prošlost, odgovorio je kako nema nevinih ni sa jedne strane. Nadodao je i to kako ponekad treba prijeći preko nečega što izreknu pojedini nedovoljno inteligentni provokatori samo radi toga da napravimo bolje za hrvatsko društvo.

Pupovac se nadovezao i rekao kako je ovdje riječ o sustavnom i kontinuiranom pokušaju revizije povijesti i relativizacije zločina ustaškog pokreta.

Putica je rekla kako se ispadi pojedinaca pokušavaju nametnuti kao kolektivna frustracija ustaštvom i to je ocijenila poprilično jadnim. Prokomentirala je prvi aktualni sat u Saboru i izrazila žaljenje jer ga je oporba iskoristila za nove političke podjele. Nadodala je kako se HDZ mnogo puta ogradio od ustaštva i da će to činiti i ubuduće.

Pupovac se nije složio.

- Imali ste 10. travnja u Splitu, proslavu jedinice koja se naziva po ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata, Rafaelu Bobanu, gdje se pozdravljalo 'Za dom spremni' i tražilo da se taj pozdrav zaštiti zakonom, gdje je bio zamjenik ministra branitelja i zastupnik HDZ-a. Jesu li rekli da to nije u redu? - upitao je Pupovac.

Putica mu je odgovorila kako se zbog ispada pojedinca ne može stigmatizirati cijela postrojba.

Stazić je prokomentirao HDSSB i postrojavanje crnokošuljaša u centru Zagreba, rekavši kako je policija trebala reagirati i sve razjuriti. Kazao je kako HDZ ima ciničan i neiskren stav. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.