News

Komentari 0

Sin Miloševića: Tata, ne mogu voziti skupa kola i biti klempav

Sin Miloševića: Tata, ne mogu voziti skupa kola i biti klempav

Režim Slobodana Miloševića pao je prije točno 15 godina, 5. listopada 2000., a mi vam donosimo dio transkripata privatnih telefonskih razgovora obitelji Milošević

Prije 15 godina u masovnim demonstracijama u Beogradu 5. listopada srušen je režim Slobodana Miloševića. U Srbiji se taj datum iz godine u godinu obilježava sve skromnije – građani Srbije ipak nisu dobili zemlju o kakvoj su sanjali, piše B92 u kronologiji ovog događaja.

Na vlasti su oni koje su tada rušili, a oni koji su ih rušili danas su na marginama društvenog i političkog života. 

Prosvjedi su izbili nakon što je Milošević odbio priznati rezultate predsjedničkih izbora, koji su se održali 24. rujna 2000. On je na tim izborima izgubio od Vojislava Koštunice, koji je osvio 50,24 posto glasova, a Milošević 37,15 posto glasova.

Nako što su održani višednevni prosvjedi i štrajkovi u cijeloj Srbiji, glavne demonstraije preselile su se u središte Beograda 5. listopada i predvodio ih je Zoran Đinđić, koji je uspio okupiti par stotina tisuća ljudi.

Prosvjednici su na plato ispred Savezne skupštine stigli u kolonama automobila, autobusa i kamiona koje su se protezale kilometrima kroz cijelu Srbiju. 

Polcija je brzo počela bacati suzavac na prosvjdenike u pokušaju da ih spriječe da uđu u parlament, ali nije im uspjelo.

Cijeli tekst pročitajte na Express.hr-u

Najčitaniji članci